понеделник, 21 януари 2019 г.

Домашна агнешка супа




Днес искам да ви предложа рецепта за топла апетитна супа с агнешко. През зимата агнешкото месо трудно се намира, но в качествените магазини за месо може да го намерите целогодишно. Супата си заслужава да я опитате, аромата, който се носи докато я приготвяте ще ви зареди с апетит, а вкусът и ще погъделичка всичките ви вкусови рецептори.


Продукти: за 6 порции

·  агнешко месо - 700 г врат
·  черен пипер - 3 бр. зърна
·  картофи - 3 бр.
·  моркови - 2 бр.
·  лук - 1 глава
·  сол - 1 с.л.
·  черен пипер - 1 к.л.
·  джоджен - 1 ч.л.
·  лют пипер - 1 к.л. люспи
·  магданоз - ½ връзка
·  яйца - 1 бр. жълтък
·  лимони - ½ бр. сок
·  зехтин - 50 мл, може и олио или масло
Начин на приготвяне:
Сложете агнешки врат в дълбока тенджера с 3 л студена вода и зърната черен пипер на котлона и оставете да кипне, щом заври с решетъчна лъжица оберете образувалата се пяна и гответе до омекване на месото. Щом започне да се отделя от кокала е готово.

Почистете и нарежете зеленчуците на дребни парчета.

Сложете в тиган мазнината, загрейте и запържете за кратко лука и моркова.

Извадете месото и прецедете бульона в друга тенджера, ако водата е поизвряла добавете още малко, така че течността да е около 3 литра.

Обезкостете месото и го нарежете на дребно.

Сложете отново тенджерата с бульона на котлона, щом заври поставете картофите, месото и запържените лук и морков, заедно с мазнината.

Подправете със сол, джоджен и черен пипер на вкус.Варете на средна температура около 15 минути до готовност и омекване на зеленчуците.

Разбийте един жълтък със сока на половин лимон.

Темперирайте, преди да го добавите в супата, гребнете един черпак от бульона и на тънка струя при непрекъснато бъркане го сипвайте при жълтъка. Така вече сте изравнили температурите и може да го сипете в супата.

Добавете по желание малко лют пипер люспи и нарязан свеж магданоз. Махнете от котлона и сервирайте агнешката супа.