вторник, 25 юни 2019 г.

Класическо сладко от череши



 Ако Ви харесват рецептите може да ме подкрепите като посетите YouTube канала ми, в който качвам видеа с нови предложения тук :)

Рецептата е за класическо домашно сладко от череши, и като казвам сладко, то е наистина сладко – като го намажеш на филийка или палачинка да се стича при отхапване. Това е моят идеал за сладко – малко по гъсто от сироп с меки сладки плодчета. Количеството на черешите и захарта са ориентировачни и те са  за килограм череши, ако увеличавате килограмите на плода, увеличавате и захарта.

 Продукти: за 1 доза

Череши – 1 кг
Захар – 750 г
Лимонена киселина – 4 – 5 г

Начин на приготвяне:

‘’’’Грамажа на черешите е за изчистени череши без костилки, дръжки или листенца.

За моето сладко ползвах 3 кг изчистени череши и съответно 2кг и 250 г захар. Съотношението на сладко към захар е 1:1, но моите череши бяха много сладки, узрели тъмни череши и по тази причина намалих малко захарта.
Използвайте само цели здрави плодове без наранявания и гнили участъци по тях.
Черешите лесно може да почистите с уред за череши, ако нямате ползвайте безопасна игла или сламка.
Почистените и добре измити череши сложете в дълбока купа или тенджера, слагайте плодовете на пластове като всеки пласт покривате със захар, най-отгоре завършете със захар. Оставете купата в хладилник за 6 до 12 часа. През това време плодовете ще омекнат и ще пуснат сок.
Сложете тенджерата на котлона и варете черешите на средна температура, като междувременно периодично разбърквайте. Бъркайте внимателно, така че плодовете да не се скашкат и по възможност поне половината част да останат цели. По време на варенето ще се получи гъста пяна, обирайте я с лъжица и я махайте. Колкото повече и добре отпенвате, толкова по бистро и трайно ще е сладкото ви.
 Гответе сладкото до сгъстяване и готовност, като за целта проверете с метода на чинията -  върху керамична равна чиния сипете малко от сладкото, ако е готово то не трябва да се разлива по дъното. .
Сложете лъжичка лимонена киселина и разбъркайте. Махнете от котлона.
Гъстотата на сладкото отново е по желание, аз както вече споменах го обичам по течно, вие ако предпочитате по гъсто ще трябва да варите повече.
Пригответе си сухи и чисти бурканчета. Разсипете сладкото още докато е горещо внимателно в бурканчетата и затворете добре с капачките. Обърнете всяко с капачката надолу и оставете така за едно денонощие.
Може в края на варенето да ароматизирате с ванилия, коняк или ром, но те някак притъпяват аромата на черешите за това е по желание.
Да ви е сладко J