понеделник, 10 юни 2019 г.

Пиле а ла "Жулиен"




Опитах се да направя нещо подобно на пиле жулиен, но пилешкото оставих с костта и ползвах бутчета. Получи се голяма вкусотия и ми хареса повече от жулиен с пилешко филе.
За тази рецепта препоръчвам домашно пилешко, аз нямах и си купих от пилешките разфасовки от пилета хранени с царевица – малко по скъпи са, но сравнително по качествени. Сметаната за соса е млечна, готварска, течна на Меггле. Задължително си пригответе и домашно печен хляб, защото сосчето е идеално за топене J
Опитайте и споделете с близки и приятели 


Пилешко месо – 4 бутчета
Краставички – 10 бр кисели
Бекон – 200 г пушен
Сметана – 800 мл течна 20% масленост
Бульон – 2 ч.ч. пилешки
Черен пипер – 1 к.л
Сол- 1 ч.л
Червен пипер – 1 ч.л
Кашкавал – 150 г
Магданоз – ½ връзка

Начин на приготвяне:

Почистете пилешкото и разполовете на горни и долни бутчета.
Сложете ги в тава, поръсете с червен пипер и малко сол. Сипете пилешкия бульон, загрейте фурната на 180 градуса и печете бутчетата до златист цвят за около 45 мин. Извадете и оставете да се охладят.
Нарежете краставичките и бекона на жулиени.
Сложете тиган на котлона и загрейте, поставете жулиените бекон в загрят сух тиган и запържете до златисто – кафяв цвят. Мазнина не ви трябва, при нагряване беконът ще пусне мазнина. Преди готовност добавете в тигана и краставичките, разбъркайте, гответе минута, две и махнете от котлона.
Вземете тава, сложете на дъното бекона и краставичките, отгоре подредете печените бутчета.
В купа сипете сметаната, рендосайте половината кашкавал и сипете чаша от отделилия се бульон от печенето на месото. Разбъркайте, подправете с черен пипер и ако е необходимо посолете на вкус.
Тази смес сипете в тавата върху месото, отгоре завършете като настържете останалия кашкавал.
Запечете ястието за 20 – 30 мин на 180 градуса до сгъстяване на соса.
Накрая преди поднасяне поръсете със свеж магданоз.