четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Кекс с шоколадови парчета и бадеми




И пак с парченца шоколад...ами няма как,тази комбинация ми допада най-много :)
И да...ползвам зехтин за сладкиши и бързам да ви кажа,че кекса няма вкус и аромат на маслини,както много хора ме питаха.Напротив точно обратното,мирише си супер,и от зехтина става много мек и пухкав..сухи кексове необичаааммм :)

Продукти:
3ч.ч брашно
2ч.ч захар
50мл зехтин
1с.л. какао
150гр кисело мляко
120мл топла вода
100гр черен шоколад
30гр филирани бадеми
4бр яйца
10гр бакпулвер
5гр сода бикарбонат
Пудра захар-за поръсване





Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват до кремообразна смес със захарта,добавя се зехтина постепенно като непрекъснато се бърка,следва киселото мляко в което предварително е загасена содата.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към яйчената смес като се бърка с бъркалка редувайки го с топлата вода до получаване на кексова смес.
Форма за кекс се намаслява и посипва с брашно.От готовата смес се отделя половината и в едната половина се слага пресятото какао и се разбърква.Във формата се сипва първо бялата смес върху нея се сипва кафявата без да се разбърква,най отгоре се слагат натрошени парченца шоколад и филираните бадеми като само се пускат отгоре без да се натискат в сместа или бъркат.Кекса се пече 40мин на 170градуса в предварително загрята фурна или до суха клечка.
Когато е готов кекса се оставя да се охлади леко и след тогава се изважда от формата.Поръсва се пожелание с пудра захар








3 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря :) Радвам се че ви е харесал :)

      Изтриване
  2. Е, аз правя кекса с 2 яйца, 1,5 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко с 1 ч.лъжичка сода бикарбонат, загасена в нея, 3/4 ч.ч. олио, 2 ч.ч.брашно, 1 ч.ч. смлени (или натрошени)орехи, 50 г. светли стафиди, настърганата кора на 1 лимон, какао (или кафе). И е много вкусен.
    Но ще пробвам и този. Щом е с шоколад, сигурно ще си оближем пръстчетата :) Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване