Питка "Розички"
Приготвянето на домашен хляб или питка винаги е било вълнуващо
кулинарно преживяване за мен. Да усетиш тестото с ръцете си и аромата на
прясно изпечен хляб не може да се опише с думи. Добре приготвеното
тесто ще даде страхотен резултат, ако се спазват няколко прости принципа
при замесването му. Първо винаги месете с настроение, макар и да звучи
смешно, настроението ни се пренася върху това което правим. Важно
правило е всички продукти да са със стайна температура, брашното да се
пресява поне веднъж и в маята да не се слага директно сол, солта и маята
не си взаимодействат.
Другото важно нещо, което аз никога не пропускам е 100-те удара на
тестото. Когато се замесва тестото се удря 100 пъти в масата, така то
става гладко, пухкаво и при изпичане на конци. Има много версии за това
на каква температура се пече хляб. Аз лично винаги пека на 160-170
градуса и се радвам на добри резултати. Празник без питка е като Коледа
без елха, затова ви предлагам рецепта, която бях правила преди време за
невероятно вкусна питка, имаща голям интерес, а и може да приготвите за
повод и без повод. На всички вас мили хора, които все още не се
престрашавате да опитате, сега е моментът, имайте вяра и ще успеете.
Продукти:
1 яйчен жълтък
2 яйца
10 г маково семе
10 г сусам
42 г мая
420 мл краве прясно мляко
50 г масло
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 кг брашно тип 500
200 г брашно тип 500 за доомесване
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява 3 пъти, прави се кладенче, слагат се яйцата, оцетът, солта и 50 г масло.
Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята с 2 с.л. брашно и
захарта, оставя се да шупне и се прибавя постепенно към брашното, като
се замесва меко тесто, което да не лепне по ръцете, като, докато се
меси, се бие (удря) в масата или плота 100 пъти, така ще се разточва
по-лесно и питата ще стане пухкава и на конци. Тестото се покрива и
оставя за 1 час да удвои обема си. Оформянето е по желание. Аз разделих
на 4 топки, три от тях разточих на кори с диаметъра на тавата, наложих
ги една върху друга, като по между им ги намазах с масло. Разрязах на
кръст, после и напречно. Получават се триъгълници, на всеки направих
разрез по средата, като широката част остава цяла. Усуках двете части на
всеки триъгълник навътре, а широката част промуших отвътре навън. После
с другата (останала четвърта част) от тестото направих топченцата
отстрани, розите и листата. Розите се правят, като част от тестото се
точи на кора и с ринг се изрязват кръгчета. По 4 бр. кръгчета се редят,
като се застъпват леко, навиват се на руло и се режат по средата. Така
се получават две розички, листенцата се изрязват пак от разточена кора
във форма на листо. Маже се с жълтък и семена и се оставя 30 минути да
втаса отново. Пече се 50 минути на 170 С.