Този сладкиш ми е особенно любим.Благодарение на хората,които гласуваха за тази моя рецепта спечелих кулинарен конкурс и голямата награда - страхотен кухненски робот на моята любима марка Gorenje! И както винаги като пристрастена ще си кажа че е страхотно вкусен и сладък,подходящ за всякакви случай,пък дори и да се поглезите само за вас :)
Продукти:
200 гр. ягоди
20 гр. пудра захар
1щипка сол
100гр черен шоколад
2 с.л. какао
1 с.л. ром
1 пак. ванилия
1 к.л. сода бикарбонат
10 гр. бакпулвер
4 с.л. краве кисело мляко
60 мл вода
4 яйца
80 мл олио
180 гр. захар
300гр брашно тип 500
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта в дълбока
купа, постепенно, бъркайки потоянно, се
добавят олиото
и рома. Содата се гаси в киселото мляко, след което се прибавя към яйчената
смес.
Брашното, какаото, солта, ванилията и
бакпулвера се пресяват и се добавят на части в купата към останалите продукти –
като непрекъснато се бърка и се редуват с горещата вода. Трябва да се получи
гъсто кексово тесто.
Ягодите се почистват и измиват, шоколадът
се начупва на парчета.
Тавичка с диаметър 26 см се намазнява и в
нея се изсипва готовата кексова смес, ягодите се редят изправени с разстояние
една от друга в сместа и отгоре се пускат внимателно парчетата шоколад.
Гъстотата на тестото няма да позволи на шоколада да потъне и той ще остане на
повърхноста на сладкиша. За тази цел не бъркайте и не натискайте шоколада, след
като го сложите в сместа.
Сладкишът се слага в предварително загрята
фурна на 160 С и се пече 60 мин, или до суха клечка.
Вече готов, се оставя да се поохлади,
изважда се от тавичката и по желание се поръсва с пудра захар.