сряда, 16 ноември 2016 г.

Бутерки със сладък лук и синьо сирене



Тези бутерки вкъщи свършиха за минимално време. Особено много се харесаха на синът ми, който е голям фен на карамелизирания лук и дори тези дни пак ме пита: "Кога ще ми направиш пак"? Много вкусни станаха наистина, сиренето придава специфичен аромат и вкус, тестото е пухкаво и хрупкаво, а лукът е просто вълшебство :)

Продукти:

Бутер тесто-500г
Кромид лук-4 глави
Мед-2с.л
Оцет балсамов-2с.л
Мащерка-1стрък
Черен пипер-3г
Сол-5г
Зехтин-2с.л
Синьо сирене-100г
Яйчен жълтък-1бр
Начин на приготвяне:
Почистете лука и го нарежете на полумесеци.
Поставете тиган на котлона, сипете зехтина и загрейте.
Сложете лука и запържете като периодично разбърквайте. Когато лука придобие златист цвят сложете балсамовия оцет, оставете да се поизпари и добавете мед, сол, черен пипер и мащерка.
Разбъркайте и гответе няколко минути. Махнете от котлона и оставете да се охлади.
Разгънете бутер тестото и го нарежете на квадрати с големина на страните около 10см.
В тавата, в която ще печете сложете хартия за печене, подредете квадратите в нея с малко разстояние между тях. Вземете вилица и направете няколко бода в средата на тестените квадрати, при печене това ще помогне да се надигнат само страните, които ще оформят лек борд.
Загрейте фурната на 200градуса.
Сложете по лъжичка от лука в средата им и начупете по малко от синьото сирене върху всеки.
Разбийте жълтъка и намажете страните на квадратите.
Сложете тавата във фурната и печете до златисто около 15мин, според фурната.

Преди поднасяне ги оставете върху метална решетка да се охладят.





Няма коментари:

Публикуване на коментар