Доматено хлебче със сушени подправки
Напоследък сушените
домати добиват все по-голяма популярност у нас, срещат се в почти всеки магазин
и често хората се чудят какво ли се прави с тях. Тези домати се използват много
в италианската кухня като добавка към паста, за сосове, пица, различни меса и
печива.
В България се предлагат консервирани със зехтин и подправки или просто
изсушени в пликчета с различни грамажи. Може да се приготвят и в домашни
условия, да се изсушат на слънце, в специални сушилни или в обикновена фурна.
Днес няма да суша домати, но съм решила да ви изкуша с едно просто
и изумително вкусно доматено хлебче с подправки. Опитайте и споделете!
Продукти:
· брашно - 400 г
· вода - 220 мл
· мая - 7 г суха
· сол
· яйца - 1 бр.
· масло - 50 г
· оцет - 1 ч.л.
· за намазване
· зехтин - 50 мл
· мащерка - 2 стръка сушена
· риган - 2 стръка сушен
· босилек - 1 стрък сушен
· захар - 1 щипка
· черен пипер
· доматено пюре - 1 с.л
· сушени домати - 5 бр. в зехтин
Начин на приготвяне:
Затоплете водата и разтворете маята заедно с щипка захар и
оставете да шупне.
Пресейте брашното, сложете яйцето, сол, оцет и половината масло.
Замесете тестото като добавяте от маята, ако е необходимо добавете още брашно и омесете до получаване на гладко и
еластично тесто. Оформете тестото на топка и оставете за час (покрито) да
втаса.
В купа нарежете сушените домати, добавете зехтин, доматеното пюре и стрийте подправките.
Сложете черен пипер и сол и разбъркайте сместа докато всички съставки се
смесят.
Готовото тесто разделете на малки топки с големината на топче пинг понг.
Намажете тавичка с останалото масло.
Потопете едната страна на всяко от тестените топчета в доматената смес и
подредете в тавичката. Покрийте и оставете да втаса още 30 мин.
Загрейте фурната на 150 градуса и сложете хлебчето да се пече за 30 мин, след
което увеличете градусите на 170 и допечете още 20 мин до готовност.