събота, 19 ноември 2016 г.

Сутляш - турско сладко изкушение












Този десерт буквално взриви представата ми за млякото с ориз, което стандартно си приготвяхме. Честно да си призная дори не знаех, че десерта сутляш всъщност се пече и има кремообразна структура подобна на крем карамела. Така приготвен десертът е изключително сладък и нежен и повярвайте ми, след като го опитах реших, че за в бъдеще само така ще го приготвям. Може да намалите на половина количеството на ориза в рецептата, ако искате да има повече крем. 
Тази моя рецепта е вече и с видеоклип, където е показан начина на приготвянето и. Видеото е направено от сайта http://gotvach.bg/ и може да видите малко по-надолу.

Чаената чаша е с вместимост 200 мл

Продукти:
·  ориз - 1 ч.ч.
·  вода - 2 ч.ч.
·  прясно мляко - 1 литър
·  захар - 1 ч.ч
·  нишесте - 2 равни с.л. пшенично
·  жълтъци - 3 бр.
·  ванилия - 1 шушулка бурбонска
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте ориза. Сложете в тенджерка водата и добавете ориза. Сварете ориза до полуготовност. Ако не е поел цялата вода го изцедете и оставете настрана.
Загрейте в друга тенджерка 800 мл от млякото, добавете захарта и разбъркайте. Разбийте жълтъците с тел, добавете нишестето и останалото мляко. Разполовете ваниловата шушулка на две и оберете леко с върха на ножа семенцата. Сложете ги в купичката и разбъркайте до еднородна смес без бучки.
Когато млякото кипне, намалете котлона на средна температура, добавете ориза, разбъркайте и започнете да наливате на тънка струйка от яйчената смес като бъркате непрекъснато и внимавате да не захване по дъното на тенджерата.
Варете 10 минути, сместа ще започне леко да се сгъстява. Махнете от котлона. Сложете в голяма тава глинени или огнеупорни купички. Долейте в тавата вода, така че да покрие дъното на купичките, без да сипвате вътре в тях.
Във всяка купичка сипете по равно количество от млякото с ориз, още докато е горещо. Ако използвате глинени купички, те трябва да са сухи и със стайна температура, да не са студени, сипете сместа много леко и внимателно, като внимавате да не се спукат от горещата смес.

Сложете тавата във фурната. Печете на 180 градуса на горен реотан до сгъстяване и образуване на златиста коричка. Извадете, охладете и поставете в хладилник за няколко часа. Поднесете десерта студен.