Този десерт буквално взриви
представата ми за млякото с ориз, което стандартно си приготвяхме. Честно да си
призная дори не знаех, че десерта сутляш всъщност се пече и има кремообразна
структура подобна на крем карамела. Така приготвен десертът е изключително
сладък и нежен и повярвайте ми, след като го опитах реших, че за в бъдеще само
така ще го приготвям. Може да намалите на половина количеството на ориза в
рецептата, ако искате да има повече крем.
Тази моя рецепта е вече и с видеоклип, където е показан начина на приготвянето и. Видеото е направено от сайта http://gotvach.bg/ и може да видите малко по-надолу.
Тази моя рецепта е вече и с видеоклип, където е показан начина на приготвянето и. Видеото е направено от сайта http://gotvach.bg/ и може да видите малко по-надолу.
Чаената чаша е с вместимост 200 мл
Продукти:
· ориз - 1 ч.ч.
· вода - 2 ч.ч.
· прясно мляко - 1 литър
· захар - 1 ч.ч
· нишесте - 2 равни с.л. пшенично
· жълтъци - 3 бр.
· ванилия - 1 шушулка бурбонска
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте ориза.
Сложете в тенджерка водата и добавете ориза. Сварете ориза до полуготовност.
Ако не е поел цялата вода го изцедете и оставете настрана.
Загрейте в друга тенджерка
800 мл от млякото, добавете захарта и разбъркайте. Разбийте жълтъците с тел,
добавете нишестето и останалото мляко. Разполовете ваниловата шушулка на две и
оберете леко с върха на ножа семенцата. Сложете ги в купичката и разбъркайте до
еднородна смес без бучки.
Когато млякото кипне,
намалете котлона на средна температура, добавете ориза, разбъркайте и започнете
да наливате на тънка струйка от яйчената смес като бъркате непрекъснато и
внимавате да не захване по дъното на тенджерата.
Варете 10 минути, сместа ще
започне леко да се сгъстява. Махнете от котлона. Сложете в голяма тава глинени
или огнеупорни купички. Долейте в тавата вода, така че да покрие дъното на
купичките, без да сипвате вътре в тях.
Във всяка купичка сипете по
равно количество от млякото с ориз, още докато е горещо. Ако използвате глинени
купички, те трябва да са сухи и със стайна температура, да не са студени,
сипете сместа много леко и внимателно, като внимавате да не се спукат от
горещата смес.
Сложете тавата във фурната.
Печете на 180 градуса на горен реотан до сгъстяване и образуване на златиста
коричка. Извадете, охладете и поставете в хладилник за няколко часа. Поднесете
десерта студен.