петък, 18 ноември 2016 г.

Баница с тиква и млечна заливка



Тази баничка се получи много сладка, с хрупкава коричка и неустоимо вкусна плънка.
Млечната заливка прави пълнежа много нежен и сочен, а маслото и канелата придават чудесен аромат. Ако ви допада тази не традиционна рецепта за баница с тиква, непременно си я пригответе, гарантирам че няма да съжалявате :)

Продукти:
кори за баница - 300 г Златната царица
захар - 10 с.л
тиква - 400 г настъргана
орехи - 5 с.л млени
канела - на вкус
За заливката:
яйца - 2 бр
прясно мляко - 330 мл
ванилия - 2 бр прахчета
за намазване:
масло
за поръсване:
пудра захар

Начин на приготвяне:
Намажете с малко масло тава с диаметър около 30 см., сложете в нея една кора, покрийте с нея дъното и стените и оставете краищата на тавата да стърчат навън. Сложете няколко тънки парчета масло и отгоре сложете друга кора по същия начин, поръсете я с малко захар, тиква, канела и орехи. Покрийте с друга кора, пак сложете малко масло на места, върху нея поставете друга кора и пак поръсете с тиква, захар, канела и орехи. Така процедирате до изчерпване на корите и плънката.
Завършете като отгоре прегънете на вътре стърчащите кори и покрийте, сложете отново на места няколко малки парченца масло.
Направете заливката като в купа разбиете яйцата с ванилията и млякото.
Нарежете баницата на парчета, полейте със заливката, като първо с лъжица сипете навсякъде, и след това излейте останалата смес, така че да попадне и в разрезите.
Сложете баницата във фурната и запечете на 160 градуса за около час до приятно зачервяване.
Извадете я, охладете и поръсете с пудра захар.