Открийте свят от сладки изкушения в моя блог за готвене и вкусна храна, където всяка рецепта носи експлозия от вкусове и аромати, за да зарадва сетивата ви и да вдъхнови следващото ви кулинарно приключение. Любими домашни рецепти за хляб, сладкиши, апетитни ястия, разнообразни десерти, салати, здравословни и не чак толкова идеи за всеки вкус. Готварски рецепти и видео за начинаещи и напреднали домакини, от традиционни български ястия до световно известни предложения, за всеки повод и празник!
събота, 19 ноември 2016 г.
Разкошна запеканка
Тази запеканка е от тези ястия, които започнеш ли да ядеш, не можеш да спреш. Напоследък често срещани на нашата трапеза са запеканките, поради факта, че се приготвят сравнително лесно, бързо и импровизацията при тях почти винаги е сполучлива. Запеканката най-общо казано е ястие от руската кухня, на която основните съставки са картофи, сирене и задължително яйца. Вече обаче съществуват рецепти, които включват спанак, тиквички, ориз и различни видове меса. Изборът на продукти най-често зависи от това с какво разполагаме и какво имаме в хладилника. Както и да си я приготвим все ще стане вкусно. Ето моето предложение за запеканка, на която трудно ще устоите.
Продукти:
За картофената смес:
1кгкартофи
1с.л.масло
150гсирене
1щипкaиндийско орехче
3с.л.брашно
3бр.Яйца
Сол черен пипер(на вкус)
За месната плънка:
500г кайма смес
1бр.Моркови
2гл.Лук
2с.л.зехтин
1к.л.кимион
черен пипер
За пълнеж:
2топкимоцарела
За намазване:
1с.л.масло
Начин на приготвяне:
Почистете, нарежете и сварете картофите до готовност в подсолена вода. Отцедете и, докато са топли, ги намачкайте с маслото и оставете да се поохладят.
Направете месната плънка, като почистите и нарежете на дребно лука и моркова. Загрейте зехтина в тиган на котлона и ги запържете за кратко. Добавете каймата, като с помощта на шпатула я раздробете. Пържете до готовност на каймата, накрая поръсете с кимион и черен пипер на вкус.
Разбийте яйцата и ги добавете заедно с брашното при картофите. Разбъркайте сместа, натрошете краве сирене и подправете с индийско орехче и черен пипер.
Намажете правоъгълна тавичка с маслото. Разделете картофената смес на две равни части. Едната част от нея изсипете на дъното на тавичката и изравнете, така че да го покрие изцяло.
Сипете отгоре равномерно месната плънка, нарежете моцарелата на резени и ги наредете върху каймата.
Отгоре изсипете останалата част от картофената смес, изравнете отново равномерно, каймата и моцарелата трябва да са добре покрити.
По желание с вилица направете произволни шарки върху картофената смес и сложете тавичката в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути да се изпече.
Накрая извадете от фурната, изчакайте да изстине и разрежете на порции.