събота, 10 юни 2017 г.

Пълнени тиквени бомбички



Тиквичките с мляко и чесън и Панагюрските яйца са класика в българската кухня.  Реших да направя малка импровизация с двете рецепти и с малки корекции и добавки се получи рецепта, която също заслужава внимание J Когато видях тези симпатични кръгли тиквички не можех да устоя на интересния им вид. Много удобни са за пълнене и естествено може да добавите съставки според вкусът ви. Аз се спрях на вариант с мляно месо и се получи великолепен вкус. Опитайте и споделете J

Продукти за 8порции:
·  тиквички - 8 бр. за пълнене
·  кайма - 500 г смес
·  кашкавал - 100 г
·  лук - 2 глави кромид
·  чесън - 1скилидка
·  мащерка
·  черен пипер
·  зехтин - 2 с.л.
·  яйца - 8 бр.
·  за чесновия сос
·  кисело мляко - 2 кофички
·  чесън - 3 скилидки
·  зехтин - 2 с.л.
·  червен пипер - 1 ч.л.
·  копър - няколко стръка
Начин на приготвяне:
За тази рецепта използвайте от кръглите тумбести тиквички за пълнене.

Измийте и отрежете горната част на тиквичките като капаче. С помощта на лъжичка издълбайте вътрешността на тиквичките, оставете я настрани, а тях наредете в тавичка, покрита с хартия за печене, като между тях поставете и капачетата им, които ще ползвате за декорация.
Сложете тавичката в загрята фурна на 180 градуса да се запекат.
Почистете и нарежете лука. Нарежете и отделената месеста вътрешност на тиквичките.
Сложете тиган на котлона, сипете зехтина и загрейте, добавете лука и запържете за кратко, прибавете каймата и разбъркайте. Гответе до златист цвят на каймата, като по време на пърженето я раздробете на парченца.
Сложете нарязаната вътрешност от тиквичките и чесъна, разбъркайте и гответе още 5 мин. Подправете с мащерка и черен пипер.
Нарежете кашкавала на малки парченца.
Извадете тиквичките от фурната, сложете във всяка от тях от плънката с каймата и добавете по няколко парченца кашкавал. Притиснете хубаво плънката в тиквичките, така че да ги изпълни изцяло и отново във всяка чукнете по едно яйце.
Разпределете си плънката, така че да ви стигне за 8 бр. тиквички, като ги пълните до половината и да остане място за яйцето.
Сложете тавичката отново във фурната и печете до готовност на яйцата.
Направете чеснов сос, като сложите зехтина в тиган на котлона, добавите нарязания на ситно чесън и червения пипер и запържете за няколко секунди, като внимавайте да не загори.
При поднасяне сложете във всяка чиния от киселото мляко, отгоре поръсете с лъжица от чесъна с пипера и поръсете с копър. Поставете по една тиквичка във всяка порция и захлупете с капачетата.