Отдавна не съм публикувала, в последните месеци имах доста
здравословни проблеми с престой в болница и коремна операция, но вече се
чувствам по добре и реших, че е време да публикувам рецепта :)
Избрах точно днешния ден,
защото 15 август е специален за мен. Освен че днес е голям християнски празник
- Голяма Богородица, е и моят рожден ден. На този ден си пожелаваме Божията
майка да бди над нас и семействата ни, да ни благослови и дари с живот и здраве.
Искрено го пожелавам на всички вас, мили приятели, пожелавам си го и на мен :)
Рождение дни традиционно се
празнуват с торта, но поради невъзможността ми да направя днес такава, ще
заложа на един от любимите ми десерти, пък когато се възстановя ще се
реванширам подобаващо :) Рецептата, която ще ви представя е за
класически, много вкусен и любим на милиони хора - крем карамел. Този крем се
смята за труден за приготвяне, но всъщност ако спазваме някои правила и
тънкости може да се насладим на това сладко удоволствие.
Продукти за 8 кремчета
• За крема
• яйца - 6 бр.
• прясно мляко - 600 мл
• ванилия - 1 прахче
• захар - 150 г
• за карамела;
• захар - 100 г
• Начин на приготвяне :
• яйца - 6 бр.
• прясно мляко - 600 мл
• ванилия - 1 прахче
• захар - 150 г
• за карамела;
• захар - 100 г
• Начин на приготвяне :
Всички
продукти трябва да са със стайна температура. Затоплете леко млякото. Сложете
захарта за карамела в касерола и поставете на котлона. Оставете я да се
карамелизира, без да я бъркате и пипате, може леко да разклащате съда, но не
бъркайте, иначе рискувате захарта да се втвърди и да не стане добър карамел.
Гответе захарта до светло кафяв цвят, внимавайте да не го прегорите, защото после в крема ще горчи. В купа разбийте яйцата със захарта до кремобразно, след което добавете ванилия и прясното мляко. Разбъркайте до еднородна смес, след това задължително прецедете сместа в друг съд.
Пригответе огнеупорни чашки за крем, във всяка с лъжица сипете на дъното от карамела и оставете да изстине. Наредете чашките в подходяща тава, във всяка сипете от прецедената яйчно-млечна смес, като оставяте малко разстояние и не пълните до края.
Сипете студена вода във тавата до средата на чашките и сложете във фурната на 170 градуса за 40 мин или до сгъстяване и златист загар на крема. Периодично проверявайте водата в тавата, тя не трябва да завира, затова ако е необходимо по време на печенето доливайте по малко студена вода. Извадете тавата и оставете да се охлади крема, след което приберете в хладилник за едно денонощие.
На следващия ден поднесете студен крема, като внимателно го обърнете в чиния. Ако ви остане от карамела, след като сипете във всички чашки, може да си направите ефектна украса за готовия вид, като върху хартия за печене направите различни шарки и фигурки от карамела и оставите да се охлади. После лесно се маха от хартията и става чудесна украса.
Гответе захарта до светло кафяв цвят, внимавайте да не го прегорите, защото после в крема ще горчи. В купа разбийте яйцата със захарта до кремобразно, след което добавете ванилия и прясното мляко. Разбъркайте до еднородна смес, след това задължително прецедете сместа в друг съд.
Пригответе огнеупорни чашки за крем, във всяка с лъжица сипете на дъното от карамела и оставете да изстине. Наредете чашките в подходяща тава, във всяка сипете от прецедената яйчно-млечна смес, като оставяте малко разстояние и не пълните до края.
Сипете студена вода във тавата до средата на чашките и сложете във фурната на 170 градуса за 40 мин или до сгъстяване и златист загар на крема. Периодично проверявайте водата в тавата, тя не трябва да завира, затова ако е необходимо по време на печенето доливайте по малко студена вода. Извадете тавата и оставете да се охлади крема, след което приберете в хладилник за едно денонощие.
На следващия ден поднесете студен крема, като внимателно го обърнете в чиния. Ако ви остане от карамела, след като сипете във всички чашки, може да си направите ефектна украса за готовия вид, като върху хартия за печене направите различни шарки и фигурки от карамела и оставите да се охлади. После лесно се маха от хартията и става чудесна украса.
Бележки:
Колкото и да се старах да бъде перфектен, все пак се получиха леки шупли, но
пък е страхотно вкусен. За избягването на тези шупли задължително трябва да
прецеждате сместа и може би още малко да намалите температурата на печене. На
150-160 градуса ще ви отнеме повечко време за печене, но смятам че ще се получи
идеално гладък крем.
И
все пак, със шупли или без, пак ще бъде изяден.
Бъдете
здрави, добри и се обичайте !