Този сладкиш се получава страхотно пухкав, мек и вкусен. Пълнежа от сирене му придава изключителна свежест, а кайсиите балансират с вкус и аромат. Идеален е за консумация към следобедното кафе или чай и е достатъчно атрактивен за споделяне с близки гости и приятели. Чаената чаша е с вместимост 250 мл, тавичката е правоъгълна с размери 32/20/7, може да използвате и кръгла с диаметър не повече от 28 см
Продукти:
Брашно – 2 ч.ч
Захар – 1 ч.ч
Яйца – 4 бр
Бакпулвер – 15 г
Ванилия – 1 прахче
Олио – 60 мл
Какао – 2 с.л
Кисело мляко – 300 г
За пълнежа ;
Крема сирене – 150 г
Заквасена сметана – 150 г
Пудра захар – 1 с.л
Ванилия – 1 прахче
Кайсии – около 10 бр
Пудра захар – за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа разбийте яйцата със
захарта до кремообразна смес. Добавете на тънка струя олиото, продължете да
разбивате и накрая сипете киселото мляко.
В друга купа пресейте
брашното с бакпулвера, ванилията и какаото.
Съединете сухите и течните
съставки като разбърквате с дървена лъжица до получаване на гъста хомогенна
смес без брашнени бучки.
Измийте и почистете кайсиите,
разполовете ги и махнете костилката.
В купичка разбийте крема
сиренето със захарта, добавете заквасената сметана и ванилията. Получава се
гъста млечна смес.
Загрейте фурната на 170
градуса.
Сложете в тавичката хартия за
печене, изсипете кексовата смес.
Със супена лъжица загребвайте
от млечната смес и поставяйте от нея на места върху кексовата смес, без да
бъркате и да натискте, а от горе наредете половинките кайсии.
Сложете тавичката във фурната
и печете сладкиша за около 35 мин. или до суха клечка.
Извадете готовия сладкиш и го
оставете върху метална скара да се охлади.
Поръсете с пудра захар и
нарежете на парчета.