Козунак - подробна рецепта за начинаещи
Седмицата след Цветница наричаме страстна седмица, която е и последната от живота на Исус Христос. Всеки ден от тази седмица се нарича велик- Велики понеделник, Велики вторник и т.н Тази седмица е и последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват църковни служби. Традиционно всеки от дните през тази седмица се отбелязва по специален начин. Първите три дни- Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда са отредени за почистване, основно се чистят домовете и къщите за здраве и пречистване. Велики четвъртък е денят в който се забранява работата и в този ден се боядисват яйцата. На Разпети петък се ходи на църква и се прави ритуала с минаването под масата 3 пъти за здраве. На Велика събота се месят и пекат обредните хляб и козунаци за Великден. Днес ви предлагам рецепта за уханен и пухкав козунак, който да си направите за празничната трапеза.
Весели празници, бъдете здрави и благословени!
Продукти: за 2 бр
Яйца – 6 бр размер М
Брашно – около 1 кг
Захар – 200 г
Мая – 42 г прясна
Масло – 100 г
Олио – 100 мл
Сол – 1 щипка
Ром – 1 с.л
Лимон – 1 с.л сок и кората
Прясно мляко – 260 мл
За до омесване:
Брашно – около 200 г
За поръсване:
Захар
За намазване;
Белтък 1 бр
Вземете една кръгла тавичка и пресейте брашното в нея.
Посолете брашното, настържете кората на един лимон и изцедете сока му.
Загрейте
млякото, трябва да е топло, но не горещо, разтворете маята с лъжичка захар в него и оставете да шупне за
около 15 минути.
Направете кладенче в брашното, разбийте яйцата със
захарта, така че да се отпуснат, не трябва да стават на крем, сипете ги в
кладенчето, добавете лъжица ром за аромат и олиото.
Започнете да замесвате като постепенно добавяте и от
млякото с маята до меко еднородно тесто, което леко да полепва по ръцете.
Извадете го от тавата, поръсете плота или масата с малко брашно, сложете
тестото и започнете да месите.
Разтопете маслото на котлона, колкото да се стопи, не
трябва да почва да се запържва и изгаря. Месете тестото за около 15-20мин като
по време на месенето разтваряте тестото, сипвате малко от маслото и загъвате,
замесвате отново и така редувате, след всяко поемане на маслото разгъвате
отново и добавяте пак масло докато свърши и напълно се усвои от тестото. По
този начин се получават като слоеве от тестото и в последствие след изпичане
козунака става пухкав и на конци.
Оставете тестото в купа и покрийте с домакинско фолио.
Козуначеното тесто трябва да втаса, за целта ще са необходими около два часа в
топло помещение. Не го слагайте в загрята фурна, аз лично не съм фен на тази
процедура и не я препоръчвам, оставете тестото само да си бухне, да удвои поне
два пъти първоначалния си размер. Чакането е повечко, но си заслужава.
Втасалото вече тесто размесете леко, натиснете го да
излезе въздуха и разделете и оформете на 6бр равни части. Всяка част оформете
на топка. За един козунак ще ви трябват три броя от тези топки, вземете всяка и
с ръце разточете на фитили с еднаква дължина. Ако ви е трудно с ръце да ги
оформите може да разточите топчетата на правоъгълници и да ги навиете на руло.
Трите фитила сложете по дължина, в горния край ги
съединете и ги оплетете във форма на плитка.
Вземете подходяща правоъгълна форма, например кексова
форма, намажете я с малко олио и сложете оформения плетен козунак.
Така направете и с другите три топчета. От това тесто
се получават два големи козунака или три малки, като оформянето може да бъде на
плитка или в кръгла форма според предпочитанията ви.
Покрийте двата козунака с домакинско фолио и оставете
отново да втасат в топло помещение за около час докато отново видимо бухнат и
удвоят обема си.
Загрейте фурната на 150градуса.
За намазване разбийте леко един белтък и с него
намажете двата козунака. Поръсете ги със кристална бяла захар и сложете във
фурната, увеличете градусите на 170 и печете козунаците на вентилатор за около
40-50 мин според фурната, като задължително ги наблюдавайте. След изпичане
извадете от фурната, охладете ги за няколко минути, след това внимателно ги
извадете от формите и поставете върху метална скара да се охладят. Ако ги
оставите във формите е възможно да се запарят и да се спарят в долната им част.
Бележки: В моя случай намазах козунаците с разбит
жълтък, по принцип винаги ги мажа с белтък, но сега какво реших да ги мажа с
жълтък и аз не знам. Както виждате по снимките козунаците от горе започнаха да
горят. Това нещо може да избегнете с белтъка, той не гори толкова. Също важно е
да ги наблюдавате, ако започнат да се препичат отгоре веднага ги покрийте с
алуминиево фолио, само го метнете от горе без да ги увивате изцяло. То ще ги
предпази и печенето ще продължи нормално.
В козунака може да сложите шоколад, стафиди, бадеми,
боровинки, ядки или каквото имате под ръка. В случая аз съм направила базисна
рецепта, вие ако искате може да ги гарнирате, като след първото втасване, преди
да ги оформите добавяте шоколада или стафидите, размесвате хубаво и след това
оформяте. Поради наличието напоследък на лимони, чиято кора изрично се
споменава да не се ползва за хранителни цели е необходимо да измиете лимоните
много добре с четка и вряла вода или си купете от готовите пликчета с лимонови
корички.
Много е важно да знаете, че колкото повече захар
съдържа едно тесто, толкова по трудно втасва и се изпича. Захарта сбива и
действа като лепило в тестото, в малки количества тя действа като активатор на
маята, но в по-големи действа точно обратното – значително затруднява втасването.
Ако искате да имате пухкав козунак с конци трябва да знаете, че няма как той да
е супер сладък. Ако сложите повече захар ще получите тесто подобно на
италианските козунаци тип Панетоне, които са със сбита, суха и шуплеста
структура. За поръсване на козунака може да сложите колкото захар искате, тя
също гори и потъмнява, затова за по бяла захарна повърхност е добре да
навлажните леко захарта преди да я поръсите. Аз не съм я мокрила, но моята
видимо потъмня.
Всички продукти е важно да бъдат на стайна
температура, белтъка за намазване може да отделите от едно от яйцата за
тестото. Най- хубавите козунаци стават с прясна мая, за това количество ви е
необходимо едно кубче, може да използвате и суха - 14 г обикновена суха или 11 г бързодействаща
суха мая. Брашното за начало на замесването е точно килограм, според вида на
брашното е възможно то да бъде повече или по-малко като количество, затова съм
дописала и брашно за до омесване,което сложете само ако е необходимо. Ако
тестото е прекалено меко и лепнещо, ще трябва да добавите още малко, ако се
получи твърди и трудно за месене значи течността ви е малко, в този случай ще
трябва да досипете още малко мляко.
Помнете, че козунаци се месят с любов и желание, без
да преувеличавам, ако нямате желание и го правите бързо и сприхаво, няма да ви
се получи нищо. Работете спокойно, с настроение, обгрижвайте тестото, сякаш е
най-голямата ви любов :)
За да сте сигурни,че на вашият празник ще успеете да
се справите с козунаците е добре да опитате един път предварително. Така ще
видите как става, ще имате възможност да видите плюсовете и минусите си, да
предотвратите евентуални грешки при месенето и приготвянето и ще ви бъде по
спокойно и лесно втория път :)