Великденски кейк с моркови и кайсии
Тази рецепта е малко по различна от стандартните
козуначени тестени изделия, които обикновено сме свикнали да приготвяме.
Рецептата е адаптирана от Рудолф Ван Веен, преди години гледах негово предаване
и ми хареса, записах я и го приготвих. Определено ми хареса, по структура
наподобява малко Панетоне, има много интересен вкус и за тези от вас, които
като мен ще бъдат любопитни да опитат,бих им споделила че с този кейк ще
оберете овациите на всички които ще почерпите.
Продукти:
брашно - 660 г
яйца - 1 бр.
захар - 100 г
моркови - 160 г настъргани
кайсии - 50 г сушени
масло - 70 г краве
сок от моркови - 365 мл
сол - 1 к.л.
мая - 14 г
ванилия - 1 бр.
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в купа, направете
кладенче и в него сложете ванилията, яйцето, солта, захарта и меко краве
масло.
Сокът от моркови затоплете леко в малка тенджерка и в него разтворете
маята и оставете да шупне. Топлината на сока трябва да е до телесна
температура, иначе рискувате маята да не се активира.
Шупналата мая добавете към брашното и замесете всичко до гладко и еластично
тесто, което да не лепне по ръцете. Покрийте с чиста кърпа и оставете на
топло да втаса за 1 час. Сушените кайсии сложете в гореща вода за 10
минути, за да поомекнат, а морковите настържете.
Готовото втасало тесто разстелете небрежно с ръце върху набрашнен плот или
маса и сложете отгоре нарязаните и подсушени кайсии и моркови.
Отново замесете до пълното им поемане от тестото. Възможно е тестото да ви
стане по-меко при замесването с морковите, тогава добавете малко брашно,
само колкото да не лепне по ръцете. Разтеглете на фитил и поставете в
кръгла форма за кекс с дупка в средата.
Покрийте отново и оставете на топло за 60 минути да втаса пак. Накрая
посипете с влажна захар, която направете като захарта размесите с 1 с.л.
вода. Печете на 180 градуса около 50 минути.
По оригиналната рецепта след опичане, докато е топъл, се отделя от формата
и се полива със захарна глазура, приготвена от 1 белтък и 160 г пудра
захар. Оставя се 15 минути да се поохлади и се разрязва.