събота, 23 януари 2016 г.

Куркудена чорба


Куркудена чорба със застройка и месо сервирана в чиния












Куркудената чорба е една наистина разкошна зимна супа!
Има много варианти за приготвянето и, според различните региони и това кой как я знае. Върнах се години назад, когато за пръв път опитах такава чорба и буквално се влюбих във вкуса и. Никак не е сложна и ако имате кисело зеле, което се чудите какво да го правите ви давам идея за топла, ароматна, леко кисела чорба, с която да се стоплите в студените дни.
Едно допълнение правя-лукът в рецептата за предпочитане е да е праз лук,но в случая аз нямах и го замених с кромид. Ако имате праз го използвайте :) Може да сложите фиде и да не я застройвате, въпрос на вкус и предпочитания.  Да ви е вкусно ! :)

Ако Ви харесват рецептите може да ме подкрепите като посетите YouTube канала ми, в който качвам видеа с нови предложения тук :)

Продукти:

500 г шарено свинско месо
250 г кисело зеле
1 глава кромид лук (1стрък праз)
1/2 к.ч ориз
1 ч.л. червен пипер
Черен пипер и чубрица на вкус
1 бр дафинов лист
1,5 л вода
1 л зелев сок
5-6 стръка магданоз
Люто-по желание
2 с.л. зехтин(олио)
За застройката:
1 бр яйчен жълтък
150 г кисело мляко
Щипка сол

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на малки парчета, може да използвате всякакво свинско месо, но добре да е по-мазничко, в случая аз използвах свински врат.
Лука и киселото зеле нарежете на ситно, а ориза измийте под студена течаща вода.
В тенджерата, в която ще се прави чорбата сложете зехтина, загрейте и сложете месото да се позапържи. Пържете до извиране на течността, която ще отдели,жслед което добавете лука и разбъркайте. Оставете за 5 мин до златисто на лука и прибавете зелето, като отново разбъркайте.
След като и зелето се позапържи сложете дафинов лист, черен и  червен пипер, разбъркайте и сипете литър вода и литър зелев сок /зелева чорба/.
Похлупете и оставете да кипне. След като заври намалете котлона на средна температура и варете 20мин, след това долейте останалия половин литър вода.
Оставете отново да кипне и добавете ориза. Варете още 20мин и в края добавете чубрицата.
В купа направете застройката като разбиете жълтъка с киселото мляко и щипка сол.
За да изравните температурите на чорбата и застройката да не се пресече, внимателно с черпак гребвайте от бульона и сипвайте в купичката при непрекъснато бъркане. Изключете котлона и изчакайте чорбата да спре да ври, след което изсипете застройката в тенджерата.

Извадете дафиновия лист, поръсете с магданоз и люто за разкош :)