Това е една наистина
разкошна зимна супа!
Има много варианти за приготвянето и, според различните региони и
това кой как я знае. Върнах се години назад, когато за пръв път опитах такава
чорба и буквално се влюбих във вкуса и. Никак не е сложна и ако имате кисело зеле, което се чудите какво да го правите ви давам идея за
топла, ароматна, леко кисела чорба, с която да се стоплите в студените дни.
Едно допълнение правя-лукът в рецептата за предпочитане е да е
праз лук,но в случая аз нямах и го замених с кромид.Ако имате праз го
използвайте :) Може да сложите фиде и да не я застройвате, въпрос на вкус и
предпочитания. Да ви е вкусно ! :)
Ако Ви харесват рецептите може да ме подкрепите като посетите YouTube канала ми, в който качвам видеа с нови предложения тук :)
Продукти:
500гр шарено свинско месо
250гр кисело зеле
1глава кромид лук(1стрък
праз)
1/2к.ч ориз
1ч.л. червен пипер
Черен пипер и чубрица на
вкус
1бр дафинов лист
1,5л вода
1л зелев сок
5-6 стръка магданоз
Люто-по желание
2с.л. зехтин(олио)
За застройката:
1бр яйчен жълтък
150гр кисело мляко
Щипка сол
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на малки
парчета,може да използвате всякакво свинско месо,но добре да е по-мазничко,в
случая аз използвах свински врат.
Лука и киселото зеле
нарежете на ситно,а ориза измийте под студена течаща вода.
В тенджерата ,в която ще се
прави чорбата сложете зехтина,загрейте и сложете месото да се позапържи.Пържете
до извиране на течността,която ще отдели,след което добавете лука и
разбъркайте.Оставете за 5мин до златисто на лука и прибавете зелето ,като
отново разбъркайте.
След като и зелето се
позапържи сложете дафинов лист,черен и червен пипер,разбъркайте и сипете
литър вода и литър зелев сок.Похлупете и оставете да кипне.След като заври
намалете котлона на средна температура и варете 20мин,след това долейте
останалия половин литър вода.
Оставете отново да кипне и
добавете ориза.Варете още 20мин и в края добавете чубрицата.
В купа направете застройката
като разбиете жълтъка с киселото мляко и щипка сол.
За да изравните
температурите на чорбата и застройката да не се пресече,внимателно с черпак
гребвайте от бульона и сипвайте в купичката при непрекъснато бъркане.Изключете
котлона и изчакайте чорбата да спре да ври,след което изсипете застройката в
тенджерата.
Извадете дафиновия лист,
поръсете с магданоз и люто за разкош :)