Куркудената чорба е една наистина
разкошна зимна супа!
Има много варианти за приготвянето и, според различните региони и
това кой как я знае. Върнах се години назад, когато за пръв път опитах такава
чорба и буквално се влюбих във вкуса и. Никак не е сложна и ако имате кисело зеле, което се чудите какво да го правите ви давам идея за
топла, ароматна, леко кисела чорба, с която да се стоплите в студените дни.
Едно допълнение правя-лукът в рецептата за предпочитане е да е
праз лук,но в случая аз нямах и го замених с кромид. Ако имате праз го
използвайте :) Може да сложите фиде и да не я застройвате, въпрос на вкус и
предпочитания. Да ви е вкусно ! :)
Ако Ви харесват рецептите може да ме подкрепите като посетите YouTube канала ми, в който качвам видеа с нови предложения тук :)
Продукти:
500 г шарено свинско месо
250 г кисело зеле
1 глава кромид лук (1стрък
праз)
1/2 к.ч ориз
1 ч.л. червен пипер
Черен пипер и чубрица на
вкус
1 бр дафинов лист
1,5 л вода
1 л зелев сок
5-6 стръка магданоз
Люто-по желание
2 с.л. зехтин(олио)
За застройката:
1 бр яйчен жълтък
150 г кисело мляко
Щипка сол
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на малки
парчета, може да използвате всякакво свинско месо, но добре да е по-мазничко, в
случая аз използвах свински врат.
Лука и киселото зеле
нарежете на ситно, а ориза измийте под студена течаща вода.
В тенджерата, в която ще се
прави чорбата сложете зехтина, загрейте и сложете месото да се позапържи. Пържете
до извиране на течността, която ще отдели,жслед което добавете лука и
разбъркайте. Оставете за 5 мин до златисто на лука и прибавете зелето, като
отново разбъркайте.
След като и зелето се
позапържи сложете дафинов лист, черен и червен пипер, разбъркайте и сипете
литър вода и литър зелев сок /зелева чорба/.
Похлупете и оставете да кипне. След като заври
намалете котлона на средна температура и варете 20мин, след това долейте
останалия половин литър вода.
Оставете отново да кипне и
добавете ориза. Варете още 20мин и в края добавете чубрицата.
В купа направете застройката
като разбиете жълтъка с киселото мляко и щипка сол.
За да изравните
температурите на чорбата и застройката да не се пресече, внимателно с черпак
гребвайте от бульона и сипвайте в купичката при непрекъснато бъркане. Изключете
котлона и изчакайте чорбата да спре да ври, след което изсипете застройката в
тенджерата.
Извадете дафиновия лист,
поръсете с магданоз и люто за разкош :)







