четвъртък, 13 април 2017 г.

Козунак по изпитана рецепта


Пухкав козунак по изпитана рецепта

 Този козунак направих по рецепта на Цвети Хаджипеткова. Миналата година, когато тя публикува в кулинарната група рецептата и снимките на козунака, който тя беше направила, буквално ми се напълни устата. Разкошен козунак, много сполучлива и изпитана рецепта, която ви препоръчвам. Получава се вкусен, мек, много пухкав козунак на конци, който заслужава да бъде показан и опитан.
Цвете, благодаря ти, козунака беше изяден за минути 

Продукти:
  • брашно - 800 г
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • масло - 200 г разтопено
  • прясно мляко - 130 мл
  • мая - 42 г прясна
  • сол - 1 щипка
  • лимони - 1 бр. кората
  • стафиди - 150 г
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • за поръсване
  • захар
  • Начин на приготвяне:
Всички продукти да са със стайна температура, помещението, в което ще месите, да е затоплено, защото козунаците обичат топлина. Пресейте брашното поне два пъти. Направете кладенче и сложете разбитите яйца със захарта.
Разбийте ги леко, не трябва да стават на крем. Сложете в кладенчето сол и настъргана кора на един лимон. Разтворете маята в топлото мляко, добавете малко захар и оставете да шупне. Започнете да месите тестото като постепенно наливате от маята. Месете до образуване на мехури по тестото.
Вземете маслото и го добавете постепенно, като при всяко наливане месите отново тестото и го разтегляте с ръце. Измесвайте до пълното поемане на маслото. Покрийте и оставете да втаса за час, ако е необходимо и малко повече. Накиснете стафидите в малко топла вода за 15 минути да омекнат, след това отцедете и подсушете.
Разделете тестото на две и оформете два козунака, като сложите в тестото от стафидите и оформите по желание. Сложете козунаците в тавички или форми с хартия за печене. Разбийте яйцето и намажете готовите козунаци с половината от него.
Оставете покрити да втасат още 30 мин. Загрейте фурната на 160 градуса. Намажете отново козунаците с останалото яйце и поръсете със захар. Поставете ги във фурна и печете до готовност около 40-50 мин, ако започнат да изгарят отгоре, а не са опечени достатъчно, ги покрийте с алуминиево фолио.
Не отваряйте фурната през първите 20 минути

втасал козунак преди печене


козунак с хрупкава с много захар коричка


козунака излезе от формата




разчупен козунак