Козунак по изпитана рецепта
Този козунак
направих по рецепта на Цвети Хаджипеткова. Миналата година, когато тя публикува в кулинарната
група рецептата и снимките на козунака, който тя беше направила, буквално ми се
напълни устата. Разкошен козунак, много сполучлива и изпитана рецепта, която ви
препоръчвам. Получава се вкусен, мек, много пухкав козунак на конци, който
заслужава да бъде показан и опитан.
Цвете, благодаря ти, козунака беше изяден за минути
Продукти:Всички продукти
да са със стайна температура, помещението, в което ще месите, да е затоплено,
защото козунаците обичат топлина. Пресейте брашното поне два пъти. Направете
кладенче и сложете разбитите яйца със захарта.
Разбийте ги леко, не трябва да стават на крем. Сложете в кладенчето сол и
настъргана кора на един лимон. Разтворете маята в топлото мляко, добавете малко
захар и оставете да шупне. Започнете да месите тестото като постепенно наливате
от маята. Месете до образуване на мехури по тестото.
Вземете маслото и го добавете постепенно, като при всяко наливане месите отново
тестото и го разтегляте с ръце. Измесвайте до пълното поемане на маслото.
Покрийте и оставете да втаса за час, ако е необходимо и малко повече. Накиснете
стафидите в малко топла вода за 15 минути да омекнат, след това отцедете и
подсушете.
Разделете тестото на две и оформете два козунака, като сложите в тестото от стафидите
и оформите по желание. Сложете козунаците в тавички или форми с хартия за
печене. Разбийте яйцето и намажете готовите козунаци с половината от него.
Оставете покрити да втасат още 30 мин. Загрейте фурната на 160 градуса.
Намажете отново козунаците с останалото яйце и поръсете със захар. Поставете ги
във фурна и печете до готовност около 40-50 мин, ако започнат да изгарят
отгоре, а не са опечени достатъчно, ги покрийте с алуминиево фолио.
Не отваряйте фурната през първите 20 минути