Бисквитена торта с праскови
Този десерт е моя малка импровизация на така нашумялата торта на Тереза Маринова. В случая
вкъщи не си падат много по ябълки и замених с праскови от компот. Получи се простичка, но разкошна свежа торта.
Какаовия крем в рецептата (ползвах Нукрема) трябва да
е със стайна температура за да е по течен, ако е в по твърдо състояние
разтопете за няколко секунди на водна баня или в микровълнова фурна, трябва да
е с консистенция за мазане. Компота е от белени праскови, ползвах този от македонските
верига магазини, в консервни кутии, страхотен компот с много плодове и малко
сироп, вие ако имате ползвайте домашен. Ползвала съм по голяма тава и
продуктите ми стигнаха за три реда бисквити, вие ако ползвате по малка ще имате
за повече редове и съответно тортата ще стане по висока, така в разрез
парчетата ще имат по добър вид. Опитайте и споделете с приятели!
Продукти: за 8 порции
Бисквити – 3
пакета x 250 г какао
Заквасена сметана – 800 г
Компот от праскови - 1 бр
Захар – 2 с.л пудра
Какаов крем – 200 г двуцветен
Шоколад – 1
бр млечен
Начин на приготвяне :
Отцедете компота като отделите плодовете и сиропа.
В купа сложете сметаната, разбъркайте със захарта и
добавете сиропа от компота.
Количеството на сиропа от компота да е не повече от
100 мл.
Прасковите нарежете на полумесеци.
Сложете на дъното на тава в която ще редите тортата
малко от сметаната.
Наредете ред бисквити, покрийте със сметана, отгоре
сложете от какаовия крем и наредете от прасковите.
Сложете втори ред бисквити, сметана, какаов крем и
пак от плодовете.
Така процедирайте до изчерпване на продуктите, като
накрая трябва да завършите тортата със сметана.
Настържете шоколада и поръсете върху тортата, ако са
ви останали от парчетата праскови сложете и тях.
Поставете тавата в хладилника за няколко часа да
омекнат бисквитите и да поемат от сметаната, след което разрежете на парчета и
поднесете.