петък, 1 март 2019 г.

Бисквитена торта с праскови




Този десерт е моя малка импровизация на така нашумялата торта на Тереза Маринова. В случая вкъщи не си падат много по ябълки и замених с праскови от компот. Получи се простичка, но разкошна свежа торта.
Какаовия крем в рецептата (ползвах Нукрема) трябва да е със стайна температура за да е по течен, ако е в по твърдо състояние разтопете за няколко секунди на водна баня или в микровълнова фурна, трябва да е с консистенция за мазане. Компота е от белени праскови, ползвах този от македонските верига магазини, в консервни кутии, страхотен компот с много плодове и малко сироп, вие ако имате ползвайте домашен. Ползвала съм по голяма тава и продуктите ми стигнаха за три реда бисквити, вие ако ползвате по малка ще имате за повече редове и съответно тортата ще стане по висока, така в разрез парчетата ще имат по добър вид. Опитайте и споделете с приятели!

Продукти: за 8 порции

Бисквити – 3 пакета x 250 г какао
Заквасена сметана – 800 г
Компот от праскови  - 1 бр
Захар – 2 с.л пудра
Какаов крем – 200 г двуцветен
Шоколад – 1 бр млечен

Начин на приготвяне :

Отцедете компота като отделите плодовете и сиропа.
В купа сложете сметаната, разбъркайте със захарта и добавете сиропа от компота.
Количеството на сиропа от компота да е не повече от 100 мл.
Прасковите нарежете на полумесеци.
Сложете на дъното на тава в която ще редите тортата малко от сметаната.
Наредете ред бисквити, покрийте със сметана, отгоре сложете от какаовия крем и наредете от прасковите.
Сложете втори ред бисквити, сметана, какаов крем и пак от плодовете.
Така процедирайте до изчерпване на продуктите, като накрая трябва да завършите тортата със сметана.
Настържете шоколада и поръсете върху тортата, ако са ви останали от парчетата праскови сложете и тях.
Поставете тавата в хладилника за няколко часа да омекнат бисквитите и да поемат от сметаната, след което разрежете на парчета и поднесете.