Козунак с боровинки и захаросани плодове
Всички направени от мен козунаци много си ги харесвам, но този заема челно място. Препоръчвам ви го, защото е много ароматен и с великолепен вкус. Опитайте!
Продукти:
брашно - 500 г тип 500
захаросани плодове - 100 г
червени боровинки - 50 г сушени
захар - 120 г + 50 г за поръсване
оцет - 1 с.л.
мас - 50 г (или олио)
масло - 70 г краве
сол - 1 щипка
есенция - 5 капки ром
белтъци - 1 бр.
яйца - 4 бр.
мая - 20 г прясна
прясно мляко - 150 - 180 мл
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Затоплете прясното мляко до телесна температура и сложете в него по една лъжица
от брашното и захарта, разбъркайте и натрошете половин кубче прясна мая.
Оставете на топло за 10-15 минути да шупне. Брашното пресейте три пъти, за да
може да влезе въздух в него, и в средата направете кладенче.
Сложете в него оцет и сол. Разбийте яйцата със захарта и ги добавете. Започнете
да замесвате тестото, като по малко добавяте от шупналата в млякото мая. Месете
до получаване на гладко тесто, ако е необходимо добавете още малко брашно или
мляко.
Оформете тестото на топка и го ударете 100 пъти в масата или плота, като на
всеки 20 удара му слагайте по малко от маслото и маста, разтегляйте го с ръце и
удряйте в плота. Накрая тестената топка трябва да е усвоила цялото количество
мазнина.
Оставете го покрито с домакинско фолио на топло да втаса. Помещението, в което
ще месите, е добре да е топло, времето за втасване зависи от топлината - около
2 часа. Не ви препоръчвам да втасвате козунаците принудително във фурна,
оставете ги да удвоят и утроят обема си по естествен начин.
Подгответе плънката като за целта нарежете захаросаните плодове на дребно и
накиснете боровинките в ром, може да използвате и есенция, както направих аз.
Намажете тавата с масло или олио и сложете хартия за печене. За този козунак ще
ви е необходима тава с диаметър около 28-30 см. След като тестото видимо се
надигне и втаса го премесете веднъж и разделете на три равни части.
Всяка част разточете на кора с дебелина около 1. 5 см и поръсете всяка кора със
захаросани плодчета и боровинки. Навийте на руло и подредете във форма на охлюв
в тавичката за печене. Оставете отново козунака на топло да втаса пак за около
час, докато видимо увеличи обема си.
Сложете тавата с козунака в загрята фурна на 170 градуса за 20 минути, след
което внимателно го извадете и го намажете с разбития яйчен белтък и поръсете с
влажна захар, която направете, като към захарта, която ще поръсвате върху
козунака, прибавите няколко капки вода, така че да се овлажни. Поставете отново
във фурната и печете още 20 минути или до приятен златисто-кафяв цвят.