Моята рецепта за мъфини, която почти винаги ползвам като основна, само променям плънката. Страхотни и много вкусни.
Продукти: за 15бр мъфина
· брашно - 2 ч.ч.
· захар - 1.5 ч.ч.
· бакпулвер - 15 г
· яйца - 3 бр.
· кисело мляко - 200 г
· олио - 50 мл
· ванилия - 1 прахче
· плодове - около 100 г сини сливи
· пудра захар - за поръсване
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
За да получите хубави мекички мъфини, трябва да забравите за миксера. Сместа се бърка на ръка с дървена шпатула или бъркалка.
Чаената чаша е с вместимост 200мл.
Сложете в купа яйцата, ванилията и захарта. Разбъркайте сместа енергично до кремообразна консистенция на яйцата. Сложете млякото, разбъркайте и добавете олиото.
Пресейте брашното и бакпулвера и го сложете наведнъж в сместа. Разбъркайте много бързо, със шпатула, така че брашното да се усвои и да няма бучки.
Важно за мъфините е сместа да се приготви възможно най-бързо, не бъркайте с миксер! Така тестото ще остане въздушно и пухкаво.
Трябва да ви се получи гъста смес, по гъста от тази за кекс.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Вземете форма за мъфини, сложете хартийки в нея и разпределете сместа в тях като ги пълните на половина. Не ги пълнете до край, защото при печене ще се надуят и ще излязат от формата.
От тази смес се получават около 15 бр. мъфини, моята форма е за 12 бр., останалото тесто разпределих в огнеупорни купички за крем и изпекох и тях.
Измийте и почистете плодовете, аз използвах сини сливи. Нарежете ги на дребни парченца и поставете във всяко гнездо върху тестото. Не ги натискайте, само ги пуснете отгоре, иначе плодовете ще потънат в сместа.
Сложете тавичката с мъфините в загрятата фурна за 20 минути.
Проверете с клечка, но за това време трябва да са изпечени и ще са с пухкава и мека структура.
Извадете тавичката и оставете мъфините във формата около 15 мин да се охладят.