Сладкиш със смокини и мед
За всички почитатели на смокините искам да предложа рецепта за
мек, ароматен и много вкусен плодов сладкиш. За него съм използвала тези страхотни плодове, които
са изключително полезни и уникално сладки. Интересното, което научих за
смокините, е че във всяка една от тях умира по една оса. Плодовете представляват
обърнати навътре цветя, които съхраняват прашеца в себе си. Имат тесен отвор и
когато женските оси влизат през този отвор на плода, крилцата им се
късат, снасят яйцата си и опрашват смокинята . Поради факта, че осата не може вече
да лети остава и умира в плода, където се разгражда в протеини и става част от
вкусната смокиня. Точно заради този факт много вегани и вегетарианци отказват да
консумират смокини. Доколко това е истина не знам, но ми се стори доста интересно. Аз лично не се притеснявам от този факт и страшно ги
обичам, затова горещо ви препоръчам да опитате сладкиша
Продукти за 8-10порции
· брашно
- 250 г
· захар
- 160 г
· мед -
2 с.л.
· масло
- 125 г меко
· бакпулвер
- 1 бр.
· ванилия
- 2 бр.
· кисело
мляко - 150 г
· яйца -
2 бр.
· какао
- 2 с.л
· смокини
- 6 бр.
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
Пресейте брашното, какаото, бакпулвера и ванилията.
Разбийте мекото масло със захарта до кремообразност, добавете едно по едно
яйцата, като разбивате непрекъснато с миксер.
Сипете в яйчената смес сухите пресети съставки и разбъркайте. Добавете киселото
мляко и разбъркайте до хомогенна смес.
Намажете кръгла или правоъгълна тавичка с малко олио и набрашнете.
Смокините почистете, подсушете и разполовете на две, изсипете кексовата смес,
изравнете и отгоре наредете парчетата смокини.
Полейте меда върху смокините и сложете в загрята фурна на 170 градуса за 35
мин. до суха клечка.След изпичане охладете и полейте с още малко мед за
завършек.