Пълнени тиквени бомбички
Тиквичките с мляко и чесън и Панагюрските яйца са
класика в българската кухня. Реших да
направя малка импровизация с двете рецепти и с малки корекции и добавки се
получи рецепта, която също заслужава внимание. Когато видях тези симпатични кръгли тиквички не можех
да устоя на интересния им вид. Много удобни са за пълнене и естествено може да
добавите съставки според вкусът ви. Аз се спрях на вариант с мляно месо и се
получи великолепен вкус. Опитайте и споделете!
Продукти за 8порции:
· тиквички
- 8 бр. за пълнене
· кайма
- 500 г смес
· кашкавал
- 100 г
· лук -
2 глави кромид
· чесън
- 1скилидка
· мащерка
· черен
пипер
· зехтин
- 2 с.л.
· яйца -
8 бр.
· за чесновия сос
· кисело
мляко - 2 кофички
· чесън
- 3 скилидки
· зехтин
- 2 с.л.
· червен
пипер - 1 ч.л.
· копър
- няколко стръка
Начин на приготвяне:
За тази рецепта използвайте от кръглите тумбести
тиквички за пълнене.
Измийте и отрежете горната част на тиквичките
като капаче. С помощта на лъжичка издълбайте вътрешността на тиквичките,
оставете я настрани, а тях наредете в тавичка, покрита с хартия за печене, като
между тях поставете и капачетата им, които ще ползвате за декорация.
Сложете тавичката в загрята фурна на 180 градуса да се запекат.
Почистете и нарежете лука. Нарежете и отделената месеста вътрешност на
тиквичките.
Сложете тиган на котлона, сипете зехтина
и загрейте, добавете лука и запържете за кратко, прибавете каймата
и разбъркайте. Гответе до златист цвят на каймата, като по време на пърженето я
раздробете на парченца.
Сложете нарязаната вътрешност от тиквичките и чесъна, разбъркайте и гответе още
5 мин. Подправете с мащерка и черен пипер.
Нарежете кашкавала на малки парченца.
Извадете тиквичките от фурната, сложете във всяка от тях от плънката с каймата
и добавете по няколко парченца кашкавал. Притиснете хубаво плънката в
тиквичките, така че да ги изпълни изцяло и отново във всяка чукнете по едно
яйце.
Разпределете си плънката, така че да ви стигне за 8 бр. тиквички, като ги
пълните до половината и да остане място за яйцето.
Сложете тавичката отново във фурната и печете до готовност на яйцата.
Направете чеснов сос,
като сложите зехтина в тиган на котлона, добавите нарязания на ситно чесън и
червения пипер и запържете за няколко секунди, като внимавайте да не загори.
При поднасяне сложете във всяка чиния от киселото мляко, отгоре поръсете с
лъжица от чесъна с пипера и поръсете с копър. Поставете по една тиквичка във
всяка порция и захлупете с капачетата.