Открийте свят от сладки изкушения в моя блог за готвене и вкусна храна, където всяка рецепта носи експлозия от вкусове и аромати, за да зарадва сетивата ви и да вдъхнови следващото ви кулинарно приключение. Любими домашни рецепти за хляб, сладкиши, апетитни ястия, разнообразни десерти, салати, здравословни и не чак толкова идеи за всеки вкус. Готварски рецепти и видео за начинаещи и напреднали домакини, от традиционни български ястия до световно известни предложения, за всеки повод и празник!
събота, 10 юни 2017 г.
Пълнени тиквени бомбички
Тиквичките с мляко и чесън и Панагюрските яйца са
класика в българската кухня. Реших да
направя малка импровизация с двете рецепти и с малки корекции и добавки се
получи рецепта, която също заслужава внимание. Когато видях тези симпатични кръгли тиквички не можех
да устоя на интересния им вид. Много удобни са за пълнене и естествено може да
добавите съставки според вкусът ви. Аз се спрях на вариант с мляно месо и се
получи великолепен вкус. Опитайте и споделете!
Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!
За тази рецепта използвайте от кръглите тумбести
тиквички за пълнене. Измийте и отрежете горната част на тиквичките
като капаче. С помощта на лъжичка издълбайте вътрешността на тиквичките,
оставете я настрани, а тях наредете в тавичка, покрита с хартия за печене, като
между тях поставете и капачетата им, които ще ползвате за декорация.
Сложете тавичката в загрята фурна на 180 градуса да се запекат.
Почистете и нарежете лука. Нарежете и отделената месеста вътрешност на
тиквичките.
Сложете тиган на котлона, сипете зехтина
и загрейте, добавете лука и запържете за кратко, прибавете каймата
и разбъркайте. Гответе до златист цвят на каймата, като по време на пърженето я
раздробете на парченца.
Сложете нарязаната вътрешност от тиквичките и чесъна, разбъркайте и гответе още
5 мин. Подправете с мащерка и черен пипер.
Нарежете кашкавала на малки парченца.
Извадете тиквичките от фурната, сложете във всяка от тях от плънката с каймата
и добавете по няколко парченца кашкавал. Притиснете хубаво плънката в
тиквичките, така че да ги изпълни изцяло и отново във всяка чукнете по едно
яйце.
Разпределете си плънката, така че да ви стигне за 8 бр. тиквички, като ги
пълните до половината и да остане място за яйцето.
Сложете тавичката отново във фурната и печете до готовност на яйцата.
Направете чеснов сос,
като сложите зехтина в тиган на котлона, добавите нарязания на ситно чесън и
червения пипер и запържете за няколко секунди, като внимавайте да не загори.
При поднасяне сложете във всяка чиния от киселото мляко, отгоре поръсете с
лъжица от чесъна с пипера и поръсете с копър. Поставете по една тиквичка във
всяка порция и захлупете с капачетата.