Продукти:
- свинско месо - 800 г свински гърди
- зеле - 1 - 1.3 кг
- зехтин - 80 мл
- домати- 200 г консерва
- доматено пюре - 2 с.л.
- червен пипер - 1 с.л. пушен
- бахар - 3 бр. зърна
- дафинов лист - 2 бр.
- универсална подправка - 1 ч.л.
- сол - 1 ч.л.
- черен пипер - 1 к.л.
- риган - 1 к.л.
- мащерка - 1 к.л.
- захар - 1 ч.л.
- бульон - 1 ч.ч.
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на парчета и запържете за кратко в
половината зехтин, докато промени цвета си.
В купа смесете доматите, подправките, захарта и доматеното пюре, разбъркайте.
Нарежете зелето и половината поставете на дъното на съда, в който ще печете, по средата сложете месото заедно с отделилата се от него мазнина, изсипете половината от сместа с подправките и отгоре сложете останалото зеле.
Полейте със зехтина, сложете другата част от подправките и хубаво размесете с ръце всичко, така че продуктите да се овкусят, като леко намачквате и зелето. Сипете чаша бульон и захлупете.
Задушавайте на 180 градуса 30 минути, намалете температурата на 160 градуса и печете 1 час, след което махнете капака и запечете още 30 мин.
В купа смесете доматите, подправките, захарта и доматеното пюре, разбъркайте.
Нарежете зелето и половината поставете на дъното на съда, в който ще печете, по средата сложете месото заедно с отделилата се от него мазнина, изсипете половината от сместа с подправките и отгоре сложете останалото зеле.
Полейте със зехтина, сложете другата част от подправките и хубаво размесете с ръце всичко, така че продуктите да се овкусят, като леко намачквате и зелето. Сипете чаша бульон и захлупете.
Задушавайте на 180 градуса 30 минути, намалете температурата на 160 градуса и печете 1 час, след което махнете капака и запечете още 30 мин.