Тиквените кюфтенца на Гордън Рамзи
Имам любими телевизионни готвачи и кулинарни
предавания, които следя, а рецептата която ме грабне веднага си записвам с
намерението да я опитам. Такава е и тази рецепта от предаване на Гордън Рамзи.
В момента на пазара може лесно да се намерят пресни зеленчуци, а тиквичките са
и на добра цена. Хареса ми идеята за тези тиквени кюфтенца, получиха се
разкошни, с леко хрупкава коричка и сочна мека вътрешност.
По неговата рецепта, преди да се подложат на топлинна обработка, кюфтетата се
слагат в хладилник, за да се охладят и стегнат за по лесно пържене и да не се
разпаднат.
При мен, колкото и добре да изцедих зеленчуците, след като ги сложих в
хладилника, те пак пуснаха вода, затова ви съветвам преди пържене да ги вземете
внимателно, да ги оформите отново и да ги сложите внимателно в мазнината.
Пазете се, че ще пръска.
Когато са изпържени добре от едната страна, чак тогава внимателно със шпатула
ги обърнете от другата, ако ги хванете по-рано да ги обръщате, ще се разпаднат.
От тази смес се получават 9-10 бр кюфтенца със нормален размер.
Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!
Продукти:- магданоз - няколко стръка
- олио - 3 - 4 с.л. за пържене
Начин на приготвяне:
Тиквичките и морковите измийте и почистете. Настържете
ги на ренде и ги сложете в гевгир. Посолете ги и оставете за 30 мин да си
пуснат водата.
В купа настържете сиренето, аз ползвах домашно козе сирене, в оригиналната
рецепта е със сирене Халуми. Ползвайте каквото имате.
Добавете в купата яйцата, галета и подправите. Вземете настърганите зеленчуци и
с ръце ги изстискайте хубаво, да падне цялата излишна течност от тях. Сложете
ги в купата и отново разбъркайте с ръце. Получава се лепкава смес.
Вземете чиния и намокрете леко ръцете си. От получената смес оформете кюфтенца
с диаметър на тенис топка и дебелина 2 см. Сложете ги в чинията и оставете в
хладилник за 30 мин да се охладят.
Извадете ги, загрейте малко олио в тиган и поставете внимателно кюфтенцата да
се изпържат.
Пържете на средна температура до златисто и обърнете от другата страна.
Готовите кюфтенца отцедете върху хартия.