Домашно хлебче с черно брашно
Миналата седмица имах малко
свободно време и реших да замеся хлебче. В къщи рядко хапваме хляб, но винаги
когато го правим предпочитам да е домашно приготвен и малко по - здравословен.
Резултата, който се получи от връхлетялата ме муза да меся, споделям сега с вас.
Получи се разкошно хлебче. Отново се доверих на брашното La Grande Famiglia,
което е страхотно за тези типове хляб и всеки, който желае няма да сгреши ако
го опита.
Черното пшенично брашно е богато на витамини и минерали,
благодарение на фибрите в него спомага за добро храносмилане и е изключително
полезно.
Хлебчето наистина заслужава да бъде опитано, изяде се за броени минути, а
хрупкавата му коричка беше най-хубава :)
Продукти:
Брашно пълнозърнесто – 350 г (черно La Grande
Famiglia)
Брашно бяло – 150 г ( + 100 г за поръсване и
доомесване)
Мая – 7 г суха
Вода – 280 -300 мл хладка
Мед – 1 с.л
Сол – 1 ч.л
Начин на приготвяне:
Смесете двата вида брашно в подходящ съд, посолете,
направете кладенче, сипете маята, меда и постепено добавяйте по малко от водата
и замесвайте до пълното и поемане. Смесете всичките продукти, така че да се
споят и да оразуват гладко нелепнещо тесто. Ако е необходимо добавете още малко
вода или брашно и месете в продължение на около 15 мин. Оформете готовото тесто
на топка, покрийте с домакинско фолио и оставете за час на топло да втаса и
удвои обема си.
Тестените продукти с черно брашно не втасват така добре
какато тези които са само с бяло брашно, затова не очаквайте да ви бухне много.
Умишлено съм замесила хлебчето с двата вида брашно, защото ако използвате само
черно брашно, текстурата на хляба ще стане по сбита, влажна и аз лично
предпочитам да добавям по малко бяло брашно, за да се активира глутена в него и
да придаде вкуса и вида на хляба, който обичам.
Пригответе си плоска тава, сложете на дъното и хартия
за печене, сложете топката тесто, поръсете я с брашно и с помощта на остър нож
или чисто (ново) бръснарско ножче направете отгоре произволни леки разрези. В
моя случай направих разрезите във форма на листенца оформящи цвете. Брашното с което се
поръсва отгоре прави разкошно хрупкава коричка след изпичане на хлебчето, а и разрезите, които
правим са по видими.
Сложете хлебчето в загрята фурна на 170градуса и
запечете за около 50 мин като го наблюдавайте след 30-тата минута.
Извадете готовото хлебче, сложете го върху метална
скара и оставете да се охлади за 10мин., след това разрежете на филии или
разчупете на парчета.