понеделник, 26 май 2025 г.

Най-вкусният домашен гювеч със свинско — рецепта, която ще заобичате

 

Домашно традиционно ястие със свинско и зеленчуци в гювеч


Традицията в една глинена тенджера!

Гювечът е едно от онези български ястия, които събират семейството около масата и носи уютен вкус на дом. А когато към него добавим крехко свинско месо и изобилие от пресни зеленчуци, получаваме нещо наистина специално — гювеч със свинско, който съчетава традиция и домашен комфорт във всяка хапка. Перфектен е за уикенд обяд или за богата вечеря, която се готви бавно, но си струва всяка минута.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

🕒 Време за приготвяне и готвене

  • Подготовка: 20 минути
  • Готвене: 2 часа
  • Общо време: 2 часа и 20 минути
  • Порции: 4 - 6

📝 Необходими продукти: 

  • 800 г свинска плешка
  • 500 г картофи
  • 150 г моркови
  • 150 г кромид лук
  • 100 г червени печени чушки
  • 150 г домати от консерва
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 50 г тиквичка
  • 2 стръка пресен магданоз
  • ½ ч.л. риган
  • ½ ч.л. мащерка
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 50 мл зехтин
  • 200 мл зеленчуков бульон

    👩‍🍳 Начин на приготвяне:

  1. Почистете и измийте всички зеленчуци. Нарежете ги на едри парчета и ги поставете в дълбока тава или глинен гювеч.
  2. Нарежете свинската плешка на едри кубчета и я добавете към зеленчуците.
  3. Прибавете доматите от консерва и доматеното пюре. Подправете с риган, мащерка, черен и червен пипер.
  4. Полейте със зехтина и разбъркайте добре, така че всичко да се овкуси равномерно.
  5. Залейте със зеленчуковия бульон, похлупете и сложете във фурна, предварително загрята на 180°C.
  6. Гответе около 2 часа — месото трябва да стане крехко, а ароматите да се смесят в едно неповторимо ястие.
  7. При сервиране поръсете всяка порция с пресен, ситно нарязан магданоз.

🍲 Вижте и тази моя рецепта за вкусна домашна храна:


💡 Съвети за перфектен гювеч:

  • Използвайте глинен гювеч с капак за по-добър вкус и аромат.
  • Можете да добавите гъби, грах, тиквички, патладжани или зелен фасул за по-богат вкус. Каквито зеленчуци имате и според сезона.
  • Обичате пикантно? Прибавете щипка лют червен пипер.
  • Оставете гювеча да "почине" 10–15 минути преди поднасяне – така ароматите се развиват по-добре.

Вкус от нашата кухня

Гювечът със свинско и зеленчуци е ястие, което съчетава всичко, което обичаме – крехко месо, сезонни продукти и аромати от градината. Тази рецепта е лесна за изпълнение, но предлага богато и удовлетворяващо изживяване за сетивата. Поднесете с прясно изпечен хляб и салата по избор – ще се почувствате като у дома си.

Ако рецептата ви е харесала, споделете я в социалните мрежи и оставете коментар по-долу!






Готвим с усмивка и сърце!

📺 Видео рецепти в YouTube: Абонирайте се тук
📸 Последвайте ме в социалните мрежи: (линковете са в страничната лента)
💌 Свържете се с мен: siq.ribagina@gmail.com
Благодаря, че сте тук – в моята вкусна онлайн кухня! 💛