четвъртък, 18 септември 2025 г.

Кисели краставички за бургери и сандвичи – домашна рецепта

 

Лесна рецепта за домашни американски кисели краставички като в Макдоналдс.

Кой обича онези хрупкави и леко сладко-кисели краставички, които слагат в бургерите в Макдоналдс или във вкусните сандвичи и хот дог, които гледаме как апетитно капват в някой филм или клип? 🍔 Те са малкият детайл, който прави всяко хапване и домашно парти незабравимо. Добрата новина е, че можеш да ги приготвиш у дома само с няколко съставки и за много кратко време. Тази рецепта за американски кисели краставички е идеална за бургери, хот-дог и сандвичи – хрупкави, свежи и с онзи автентичен вкус, който познаваш от любимите фастфуд изкушения.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube и Tik Tok, където показвам видео рецепти от моята кухня.
🎥 Абонирайте се 👉 НАТИСНИ ТУК   И ТУК
Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 💛

📋 Информация за рецептата:

Време за приготвяне

  • Подготовка: около 2 часа и 20 минути (вкл. отцеждането на зеленчуците)

  • Варене: 5 минути

  • Общо време: ~2 часа и 30 минути

  • Порции: около 3 буркана по 700 мл


📹 Гледайте видеото към рецептата, за да видите колко лесно се приготвят! Вижте тук като натиснете на снимката 👇👇👇


📝 Необходими продукти:

Зеленчуци:

  • 2 кг корнишони

  • 4 глави кромид лук

  • 3 с.л. сол

За маринатата:

  • 250 мл оцет (9%)

  • 150 г захар

  • 1 ч.л. куркума

  • 5–6 зърна черен пипер

  • 2 ч.л. дижонска горчица

  • няколко стръка копър


👩‍🍳 Начин на приготвяне:


  1. Измий добре корнишоните и ги нарежи на тънки колелца.

  2. Обели и нарежи лука на полумесеци.

  3. В голяма тава смесете краставичките и лука, добави солта, разбъркай и остави в хладилник за 2 часа да се отцедят.

  4. Приготви маринатата: в тенджера сложи оцета, захарта, куркумата, горчицата, черния пипер и копъра. Разбъркай и кипни сместа.

  5. Към врящата марината добави отцедените краставички и лука (без отделената течност).

  6. Вари около 5 минути, докато краставичките сменят цвета си от зелено към жълтеникаво и омекнат.

  7. Разсипи горещите краставички и марината в чисти буркани.

  8. По желание добави допълнително стръкче копър във всеки буркан.

  9. Затвори с капачки, обърни бурканите надолу и остави да изстинат.

  10. Съхранявай на хладно и тъмно място.


💡 Съвети от кухнята за по-добър резултат:
  • Използвай млади и твърди корнишони за по-хрупкава текстура.
  • Ако искаш по-сладък вкус, можеш да увеличиш захарта с 1–2 с.л.
  • За леко пикантна версия добави люта чушка или чили люспи в маринатата.
  • След 2–3 дни краставичките са готови за хапване, но ако престоят повече – вкусът им става още по-богат.
Тези домашни кисели краставички за бургери и сандвичи са истинско бижу в кухнята – свежи, ароматни и невероятно вкусни. С тях ще превърнеш всеки бургер или сандвич в специално изживяване, а също така са чудесно мезе за всяка компания. Приготвят се лесно, издържат дълго и са с удивителен вкус, различни и апетитни! С тази рецепта ще приготвиш краставички, които не само ще съперничат на купешките, но и ще ги надминат с естествения си вкус и свежест.





Готовите краставички преди да се сипят в буркани

Готвим с усмивка и сърце!

📺 Видео рецепти в YouTube: Абонирайте се тук
📸 Последвайте ме в социалните мрежи: (линковете са в страничната лента)
💌 Свържете се с мен: siq.ribagina@gmail.com
Благодаря, че сте тук – в моята вкусна онлайн кухня! 💛