Боб с наденица - истинска класика в българската кухня, а приготвен в глинен съд е неустоим. Рецептата, която ще предложа днес е богата на аромати и съставки, които правят тази вкусотия топ манджа! За любителите на домашна кухня, за всички които обичат традиционните вкусове, приканвам ви да опитате!
Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!
Продукти:
боб - 500 г
наденица - 5 бр. кълцана
чушки - 1 бр. червена
лук - 2 глави кромид
чушка - 1 бр. зелена
домати - 4 бр. малки зелени
домати - 150 г смлени
зехтин - 30 мл
сол
черен пипер
червен пипер - 1 чл пушен
лют пипер - 1 к.л.
джоджен - 1 ч.л.
чубрица - 1 ч.л.
захар - 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
Накиснете боба за 4 часа в студена вода, отцедете и измийте. Сложете го в тенджера, сипете вода да го покрие и добавете щипка захар. Поставете на котлона и захлупете, оставете да кипне, варете 5 минути и отцедете, изхвърлете водата и изплакнете боба.
Почистете зеленчуците и ги нарежете на парчета. Сложете боба в гювеч или гърне, добавете нарязаните лук, чушки, зелени домати, смлените домати, захар и всички подправки.
Сипете зехтина и налейте вода около два пръста под края на съда. Захлупете и сложете във фурната.
Включете на 190 градуса и оставете да кипне за 30 минути, след като заври, намалете градусите на 160 и гответе три часа.
Вземете наденичките и ги изпечете на скара или грил тиган. След като изминат три часа, извадете внимателно глинения съд, отворете, сложете наденичките, разбъркайте, долейте още малко течност, ако е необходимо, проверете зърната дали са се сварили и преценете още колко време ще се готви.
Затворете пак с капака, сложете отново внимателно във фурната и задушавайте още половин час. Времето за готвене на тази яхния е ориентировъчно според вида боб. Всеки боб се вари за различно време, затова след като минат тези три часа, преценете колко още му трябва.
Зелените домати може да ги пропуснете, аз имах и сложих, защото ги обичам, когато са сготвени имат чудесен вкус, може да ползвате и такива от туршия.Определено трябва да опитате, наистина става много вкусно!