понеделник, 10 март 2025 г.

Ориз със свинско на фурна - класика в българската кухня

Ориз със свинско на фурна

 Много рецепти ми се натрупаха за споделяне, а все не ми остава време. Една вкусотия, която вкъщи често си приготвяме. Аз лично съм голям фен на ориза, всеки ден да го ям, няма да ми омръзне. Това е от тези ястия, които са част от домашната кухня и няма нищо специално в него, споделям я просто защото много хора ми пишат и питат как да си приготвят вкусен ориз. В канала ми в youtube съм пуснала и простичко видео с начина на приготвяне. Някои ще си кажат ама това е просто ориз, да така е, не откривам Америка, само споделям рецептата, защото е супер сполучлива, ориза се получава вкусен, ароматен и ефирен и е подходящ за всички начинаещи кулинари, които обичат вкусна домашно приготвена храна. 

Продукти:

ориз - 400 г
лук кромид - 2 глави
чушка червена - 1 бр
морков - 1 бр
олио - 3 с.л.
сол - 1 ч.л. / по вкус
черен пипер - 1/2 ч.л.
магданоз - 1 ч.л. сушен
бульон - 1200 мл. зеленчуков
магданоз - няколко стръка за поръсване
за месото:
свински врат - 600 г или гърди
червен пипер - 1 ч.л.
черен пипер - 1/2 ч.л.
сол - 1 ч.л.
олио - 3 с.л.
вода - 300 мл.

Как приготвям тази рецепта може да видите във видеото тук 👇👇👇

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете зеленчуците.

Нарежете ги на дребно.
Подгответе месото, като го нарежете на малки парчета. Сложете го в тава, поръсете с подправките и мазнината, сипете водата и запечете във фурната на 180C за около 30 мин. 
Сложете в тиган малко олио и запържете зеленчуците докато омекнат.
Ориза поставете в цедка и измийте под течаща студена вода, за да падне нишестето от него. Добавете в тигана при зеленчуците и поръсете с подправките. Запържете 5 мин. докато ориза стане прозрачен.
Когато месото се запече, извадете тавата и прехвърлете ориза със зеленчуците в нея. Разбъркайте, сипете бульона и печете във загрята фурна на 180C за около 25 мин, докато ориза поеме течноста.
Извадете готовото ястие и поръсете със свеж магданоз или копър.
Да ви е вкусно!

*тавата е с размер 30см. 


Ако обичате домашно приготвена храна вижте и рецептата ми за Зрял фасул яхния или Вкусен винен кебап, които горещо ви препоръчвам!



свинско с ориз