четвъртък, 26 юни 2025 г.

Златисто печено пиле с картофи и червена къри паста – ароматен азиатски обрат на класиката

 

Сочна и ароматна рецепта за печено пиле на фурна – перфектно за всяка трапеза!

Мечтаете ли за перфектното печено пиле – златисто, с хрупкава коричка и сочно месо отвътре, но ви се иска и нещо малко по-различно, по-екзотично, азиатско и с щипка аромат – тази рецепта е точно за вас! Представям ви една ароматна и изключително вкусна версия на добре познатото ястие – печено пиле с картофи /рецепта с видео/. Съчетава сочността на пилешкото, хрупкавостта на картофите и ароматната дълбочина на червеното тайландско къри. С тази рецепта ще ви покажа как с няколко прости стъпки и съставки можете да превърнете обикновеното пиле в звездата на трапезата. Рецептата е адаптирана от предаване на Джейми Оливър, той използва подобна паста, а към картофите добави и карфиол. Опитайте, наистина го препоръчвам!

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

Време за подготовка: 
Време за готвене: 
Порции: 4

📝 Необходими продукти

  • 1,3 кг цяло пиле
  • 1 кг картофи
  • 3 с.л. червена къри паста
  • 1 с.л. сол
  • черен пипер – на вкус
  • 1 с.л. захар
  • 20 мл зехтин
  • ½ лимон

вторник, 24 юни 2025 г.

Сладко от къпини – ароматен спомен в буркан


Домашно сладко от къпини в бурканчета обърнати за стерилизация


Всяка лъжица от това сладко от къпини носи със себе си спомен – за ръце, оцветени в тъмнолилаво, за тихи летни следобеди, прекарани в беритба, и за уханието на врящ плод в стара тенджера на бабината печка.
Домашното сладко не е просто рецепта – то е усещане, традиция, любов. Когато в ръцете ти има килограм узрели къпини, имаш и възможност да създадеш нещо трайно – не само в буркан, но и в сърцето.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

📋 Необходими продукти за 6–7 бурканчета (по 314 мл):

  • 2 кг добре узрели къпини
  • 1.5 кг захар
  • Сокът от 1 малък лимон

⏲ Време за приготвяне:

  • Подготовка: 20 минути
  • Готвене: 60–70 минути
  • Общо време: около 1 час и 30 минути

петък, 20 юни 2025 г.

Домашна туршия от кисели джанки – рецепта с неустоим вкус на лято в буркан

 

Буркани с туршия от зелени кисели джанки, подредени с чесън и черен пипер, пълни с ароматна домашна марината.

Лятото е сезона на джанките и идва времето да запазим техния свеж и кисел вкус в буркан. Няма по-добър начин да го направим от домашна туршия с кисели джанки – истинско съкровище от традиционната българска кухня. Феноменална рецепта, истински "деликатес", който аз и моето семейство обожаваме! 

Ароматът на млад чесън и подправки, съчетани със сладко-киселата нотка на джанките и оцета, създават туршия, която не просто се хапва – тя не остава за зимата! Подходяща е както за гарнитура, така и за апетитно мезе. Опитайте!

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

Време за приготвяне: 30 мин
Време за готвене: 10 мин
Порции: 6–7 буркана (680–720 мл)

🍋 Необходими продукти:

За бурканите:

  • Кисели джанки – около 3 кг
  • Чесън – 4 глави, разделени на скилидки (по възможност млад, млечен)
  • Черен пипер на зърна – по 5 зърна на буркан

За маринатата:

  • Вода – 1,75 л
  • Захар – 150 мл
  • Оцет (6%) – 300 мл
  • 1 пакетче Пикант фикс – сладко-кисел (на Dr.Oetker)

събота, 14 юни 2025 г.

Най-вкусните домашни палачинки – класика за семейна закуска

Домашно приготвени палачинки, поднесени с масло и сладко от боровинки – идеална закуска за цялото семейство.

Има нещо вълшебно в аромата на прясно изпечени палачинки, който изпълва кухнята сутрин. Те събуждат апетита и събират всички около масата с усмивка. Тази рецепта е семейна класика – толкова лесна, че всеки може да я направи, и толкова вкусна, че ще искате да я приготвяте отново и отново.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

⏱ Време за приготвяне:

Време за подготовка: 10 мин
Време за готвене: 25 мин
Порции: около 15 палачинки

📝 Необходими продукти

  • 4 яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • 500 мл вода
  • 1 щипка сол
  • 1 с.л. захар
  • Около 3 ч.ч. брашно (пресято)
  • 1 к.л. бакпулвер
  • 50 г разтопено масло

четвъртък, 12 юни 2025 г.

Ароматни печени чушки с доматен сос – класика от българската кухня

 

Печени чушки поляти с ароматен доматен сос


Вкусът на детството – чушки с доматен сос

Тази рецепта, носи със себе си аромат на детство, спомени от летни обяди на сянка и топлината на домашната кухня. Печените чушки с доматен сос са точно такова ястие – семпло, но наситено с вкус и уют. Тази рецепта е постна, подходяща за всеки сезон и може да бъде както основно ястие, така и гарнитура. А най-хубавото? Подходяща е и за начинаещи готвачи – не изисква специални техники, само малко търпение и много любов.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

🕒 Време за приготвяне:

Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 40 минути
Порции: 4

📝 Необходими продукти:

  • 500 г червени пиперки капия
  • 500 г бели пиперки капия
  • 300 г розови домати (пресни)
  • 600 г домати от консерва (белени)
  • 2 глави кромид лук
  • 5 скилидки чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. захар
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Сушен босилек (или свеж)
  • 1 връзка магданоз

сряда, 4 юни 2025 г.

10 неща, които не знаеш за черешите – плодът, който крие големи тайни

 

Свежи череши огряни от слънце – летен сезон и здравословни ползи

Череши: Малки плодове, големи тайни

Летните месеци пристигат с вкусови спомени и южно усещане – черешите. Но освен че са сладки и сочни, те крият истории и факти, които малцина знаят. Готов ли си да ги разкриеш?

🍒 Черешите могат да ти помогнат да спиш по-добре

Черешите са естествен източник на мелатонин – хормонът, който регулира съня. Консумацията им вечер може да подобри качеството на съня.

🧬 Те са силни борци срещу възпаления

Антоцианините в черешите са мощни антиоксиданти, които намаляват възпаленията и помагат при болки в ставите и мускулите.

вторник, 3 юни 2025 г.

Макарони на фурна с череши – бърз и неустоим плодов десерт, който ще ви върне в детството


Макарони на фурна с череши, поднесете златисто изпечена порция с лъжица сметана отстрани – перфектен летен десерт.

🍒Обичате ли лесни рецепти за домашни десерти, които съчетават любимата на всички паста с вкуса на пресни плодове? Днес ще споделя с вас една класика от българската кухня – макарони на фурна, но с череши, която се приготвя лесно, изглежда апетитно и е перфектен избор за следобеден десерт или лека сладка закуска за цялото семейство.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛


🕓 Време за приготвяне:

  • Подготовка: 15 минути
  • Готвене: 35 минути
  • Общо време: 50 минути
  • Порции: 8

🛒 Необходими продукти:

  • 500 г макарони (по избор – ригатони, пене, фусили или друг вид)
  • 1 л прясно мляко
  • 2 пакетчета ванилия
  • 1 ч.ч. захар
  • 7 яйца
  • 500 г череши (може да замените с вишни или компот)
  • Масло за намазване на тавата

понеделник, 2 юни 2025 г.

Лесна питка с масло и сирене – вкусна домашна магия на трапезата


Пухкава и ароматна питка с нежно масло и българско сирене

Има аромати, които връщат у дома още с първата глътка въздух. Един от тях е ароматът на прясно изпечена питка – златиста, мека и ухаеща на масло и сирене. Днес ще ви споделя моята любима рецепта за лесна домашна питка, която не изисква кулинарни дипломи, а само малко време и много любов. Тази питка е идеална за уикенд обеди, празнични вечери или когато просто ви се иска нещо уютно и вкусно.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛


⏱ Време за приготвяне: 20 минути

🕒 Време за втасване: 90 минути

🔥 Време за печене: 60 минути

🍽️ Порции: 12


📝 Необходими продукти

За тестото:

  • 600 г брашно
  • 20 г прясна мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. оцет
  • 125 г масло (разтопено)
  • 280 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 400 г натрошено сирене