Няма по-топло усещане от мириса на зелеви сарми и подправки, който изпълва кухнята в студен зимен ден. Тези сарми са съчетание на традиция и вкус, на дом и спомени, но и на онзи особен уют, който само глиненият гювеч може да създаде. Ако обичате автентични, сгряващи ястия от българската кухня– това е вашата рецепта. Тази рецепта е подходяща за Коледа и нова година, а за Бъдни вечер може да я направите в постен вид, като замените мазнината с олио и не ползвате месо. По долу ще видите и видеото с начина на приготвяне. Много лесна рецепта, много ароматна, много домашна, толкова простичка, а толкова вкусна. Повечето от вас знаят че съм почитателка на домашната обикновенна кухня, и споделям това което готвя за семейството, близките и приятелите си, а това е от тези рецепти, които ми пълнят душата! Горещо ви препоръчвам да опитате!
✨ За рецептата накратко
- Порции: 6-8
- Време за приготвяне: 20 минути
- Време за готвене: 2 часа
- Общо време: 2 часа и 20 минути
- Ниво на трудност: лесно
- Подходящо за: Зимни празници, Бъдни вечер (в постен вариант), семейни събирания
🥚 Продукти:
За сармите:
Кисело зеле – около 1.4 кг (25 листа)
-
Ориз – 350 г
-
мляно месо (смес) – 700 г
-
Домати консерва – 200 мл
-
Лютеница – 100 г
-
Кромид лук – 1 глава
-
Олио – 3 с.л.
-
Червен пипер – 1 с.л.
-
Черен пипер – на вкус
-
Сол – 1 ч.л.
-
Чубрица – 1 с.л.
-
Магданоз (сух) – 1 с.л.
-
Джоджен – 1 ч.л.
-
Мас – 1 с.л.
-
Пушен бекон – 250 г
-
Зелев сок (зелева чорба) – 500 мл
-
Вода – колкото да покрие сармите
За запръжката:
Масло или мас – 1 с.л.
-
Червен пипер – 1 ч.л.
🍳 Начин на приготвяне:
Подготовка на зелето:
Отделете около 20–25 цели зелеви листа за завиване. Останалите използвайте за покриване на дъното на гювеча.-
Плънката:
В голяма купа смесете каймата, ориза, доматите, лютеницата, олиото и всички подправки. Разбъркайте до хомогенна смес – ароматът още тук ще ви подскаже колко вкусно ще стане. Нищо не се пържи, всичко се омесва сурово! -
Завиване:
Във всеки зелев лист поставете 1–2 с.л. от сместа, подвийте краищата и навийте на руло. -
Подреждане в гювеч:
Намажете гювеча с мас, покрийте дъното с няколко зелеви листа. Наредете ред сарми, между тях поставете парченца пушен бекон, след това втори ред сарми и отново бекон. -
Заливане:
Полейте със зелевата чорба и вода, колкото да покрие сармите. Затиснете ги с чиния, за да не изплуват. -
Първо печене:
Сложете капака и печете на 180°C за 1 час. -
Запръжката:
Разтопете маслото или мас в малък съд, добавете червения пипер, разбъркайте и веднага свалете от огъня. -
Второ печене:
Извадете гювеча, махнете чинията, полейте със запръжката, сложете отново капака и печете още 1 час.
Вижте видеото към тази рецепта, като натиснете на плей бутончето 👇👇👇
💬 Малки тайни от кухнята
За по-празничен вкус, добавете във всяка сарма по една сушена синя слива или полейте преди печене с малко червено вино.
-
Ако предпочитате постен вариант, заменете каймата с гъби и моркови и не ползвайте бекон!
-
Зелевите сарми са още по-вкусни на следващия ден – ароматите се сливат и ястието става още по-наситено.
🍲 Вижте и тази моя рецепта за вкусни домашни събирания: 👇
Свинско с кисело зеле в глинен гювеч
🕯️ Вкусни моменти:
Зелевите сарми с кайма и ориз са доказателство, че простите неща са най-вкусни. Те носят в себе си топлината на българския дом, търпението на готвенето „на бавен огън“ и семейни събирания край гювеча. А още по-хубаво е когато са споделени с приятели, сладки приказки и смях до зори!
Да ви е вкусно! 🧡






