вторник, 28 октомври 2025 г.

Зелеви сарми с кайма и ориз - вкусен празник за сетивата

 

Домашни зелеви сарми с кайма и ориз, приготвени в гювеч, поднесени с парче хляб и червено вино.

Няма по-топло усещане от мириса на зелеви сарми и подправки, който изпълва кухнята в студен зимен ден. Тези сарми са съчетание на традиция и вкус, на дом и спомени, но и на онзи особен уют, който само глиненият гювеч може да създаде. Ако обичате автентични, сгряващи ястия от българската кухня– това е вашата рецепта. Тази рецепта е подходяща за Коледа и нова година, а за Бъдни вечер може да я направите в постен вид, като замените мазнината с олио и не ползвате месо. По долу ще видите и видеото с начина на приготвяне. Много лесна рецепта, много ароматна, много домашна, толкова простичка, а толкова вкусна. Повечето от вас знаят че съм почитателка на домашната обикновенна кухня, и споделям това което готвя за семейството, близките и приятелите си, а това е от тези рецепти, които ми пълнят душата! Горещо ви препоръчвам да опитате!


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 6-8
  • Време за приготвяне: 20 минути
  • Време за готвене: 2 часа
  • Общо време: 2 часа и 20 минути
  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходящо за: Зимни празници, Бъдни вечер (в постен вариант), семейни събирания

🥚 Продукти:

За сармите:

  • Кисело зеле – около 1.4 кг (25 листа)

  • Ориз – 350 г

  •  мляно месо (смес) – 700 г

  • Домати консерва – 200 мл

  • Лютеница – 100 г

  • Кромид лук – 1 глава

  • Олио – 3 с.л.

  • Червен пипер – 1 с.л.

  • Черен пипер – на вкус

  • Сол – 1 ч.л.

  • Чубрица – 1 с.л.

  • Магданоз (сух) – 1 с.л.

  • Джоджен – 1 ч.л.


  • Мас – 1 с.л.

  • Пушен бекон – 250 г

  • Зелев сок (зелева чорба) – 500 мл

  • Вода – колкото да покрие сармите

За запръжката:

  • Масло или мас – 1 с.л.

  • Червен пипер – 1 ч.л.


🍳 Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на зелето:
    Отделете около 20–25 цели зелеви листа за завиване. Останалите използвайте за покриване на дъното на гювеча.

  2. Плънката:
    В голяма купа смесете каймата, ориза, доматите, лютеницата, олиото и всички подправки. Разбъркайте до хомогенна смес – ароматът още тук ще ви подскаже колко вкусно ще стане. Нищо не се пържи, всичко се омесва сурово!

  3. Завиване:
    Във всеки зелев лист поставете 1–2 с.л. от сместа, подвийте краищата и навийте на руло.

  4. Подреждане в гювеч:
    Намажете гювеча с мас, покрийте дъното с няколко зелеви листа. Наредете ред сарми, между тях поставете парченца пушен бекон, след това втори ред сарми и отново бекон.

  5. Заливане:
    Полейте със зелевата чорба и вода, колкото да покрие сармите. Затиснете ги с чиния, за да не изплуват.

  6. Първо печене:
    Сложете капака и печете на 180°C за 1 час.

  7. Запръжката:
    Разтопете маслото или мас в малък съд, добавете червения пипер, разбъркайте и веднага свалете от огъня.

  8. Второ печене:
    Извадете гювеча, махнете чинията, полейте със запръжката, сложете отново капака и печете още 1 час.


Вижте видеото към тази рецепта, като натиснете на плей бутончето 👇👇👇


💬 Малки тайни от кухнята

  • За по-празничен вкус, добавете във всяка сарма по една сушена синя слива или полейте преди печене с малко червено вино.

  • Ако предпочитате постен вариант, заменете каймата с гъби и моркови и не ползвайте бекон!

  • Зелевите сарми са още по-вкусни на следващия ден – ароматите се сливат и ястието става още по-наситено.


🍲 Вижте и тази моя рецепта за вкусни домашни събирания: 👇

     Свинско с кисело зеле в глинен гювеч


🕯️ Вкусни моменти:

Зелевите сарми с кайма и ориз са доказателство, че простите неща са най-вкусни. Те носят в себе си топлината на българския дом, търпението на готвенето „на бавен огън“ и семейни събирания край гювеча. А още по-хубаво е когато са споделени с приятели, сладки приказки и смях до зори!

Да ви е вкусно! 🧡







🎬 Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми в YouTube и Tik Tok, където показвам видео рецепти от моята кухня. Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 💛Гледайте видео рецептите ми като натиснете бутончетата 👇