Представи си, че вървиш по стар планински път, където въздухът ухае на бор, а от близка хижа се носи топъл аромат на разтопен кашкавал и печено месо. Един измислен пътешественик, който обикалял горите, разказвал, че е измислил това ястие, за да съчетае „силата на месото“ с „топлината на огнището“. Нарекъл го „Свинско под шуба“, защото слоят от майонеза, гъби и кашкавал приютявал пържолите като топло зимно палто. И макар тази история да е напълно измислена, ястието е истинско чудо — бързо, лесно и впечатляващо вкусно. Перфектно за дни, в които искаш минимално усилие и максимален вкус.
В руската кухня терминът „под шубой“ (под шуба, под палто) се използва за ястия, при които месото или зеленчуците са покрити с богат слой от сосове, зеленчуци или майонеза. Най-популярното ястие „Селёдка под шубой“ е известно в цяла Източна Европа, а с времето се появяват и различни вариации – включително с месо. Свинското под шуба става популярно през втората половина на 20 век, когато майонезата започва да се използва масово в домашните кухни на Русия и страните от бившия СССР. Целта на „шубата“ е била проста — да запечата влагата, да запази месото изключително сочно и да му придаде плътен вкус без нужда от сложни техники. Днес това ястие е обичано заради своята лесна подготовка, богат вкус и способността му да се превърне в празнично блюдо само с малко кашкавал отгоре.
✨ За рецептата накратко
- Порции: 4
- Време за приготвяне: 10 минути
- Време за готвене: 70 минути
- Общо време: 80 минути
- Ниво на трудност: лесна
- Подходяща за: Коледа, Нова година, лични празници, семейни събирания
🥚 Продукти
800 г свински вратни пържоли без кост
-
200 г майонеза
-
300 г кашкавал, настърган
-
240 г консервирани гъби (или пресни, предварително запържени/бланширани)
-
2 глави кромид лук, нарязан на шайби
-
1 ч.ч. зеленчуков бульон или вода
-
Сол на вкус
-
Черeн пипер на вкус
🍳 Начин на приготвяне
Подготовка на месото
Подреди свинските вратни пържоли плътно в тава, без да се застъпват. Посоли и натрий с черен пипер.
2. „Шубата“ – първи слой
Намажи всяка пържола щедро с майонеза – това ще ги запази изключително сочни и крехки.
3. Зеленчуковото покривало
Разпредели лука на шайби и отцедените гъби върху месото. Гъбите добавят аромат, а лукът се карамелизира и подсилва вкуса.
4. Тайната на сочността
Изсипи бульона или водата в празните пространства между пържолите.
Не върху майонезата – нека „шубата“ остане върху месото.5. Задушаване
Покрий тавата с алуминиево фолио и печи 1 час на 180°C.
Така месото ще омекне и ще се задуши равномерно.6. Златната коричка
Махни фолиото и поръси обилно с настърган кашкавал.
Върни във фурната за още 10 минути, докато се получи апетитна златиста коричка.
💬 Малки тайни от кухнята
Използвай вратни пържоли, защото остават по-сочни от бут или котлет.
-
Ако използваш пресни гъби, леко ги запържи, за да пуснат водата си предварително.
-
Не пести кашкавала – той е финалната нотка, която прави ястието изкушаващо.
-
Може да добавиш щипка червен пипер или мащерка за по-ароматна шуба.
-
Подходящи гарнитури: картофено пюре, задушени зеленчуци, печени картофи или зелена салата.
Възможно е месото да пусне повече вода, случва се когато е вносно. В случай че преди да сложите финално кашкавала имате повече вода, внимателно я отцедете и тогава поръсете с кашкавала.
🕯️ Финални думи
„Свинско под шуба“ е ястие, което комбинира простотата на домашната кухня с усещането за уют и топлина. Подходящо е както за семейна вечеря, така и за гости — приготвя се лесно, а изглежда впечатляващо. Ако търсиш рецепта, която да се превърне в твой кулинарен хит, това е една от тях.
Да ви е вкусно! 🧡

.jpg)



