Всяка лъжица от това сладко от къпини носи със себе си спомен – за ръце, оцветени в тъмнолилаво, за тихи летни следобеди, прекарани в беритба, и за уханието на врящ плод в стара тенджера на бабината печка.
Домашното сладко не е просто рецепта – то е усещане, традиция, любов. Когато в ръцете ти има килограм узрели къпини, имаш и възможност да създадеш нещо трайно – не само в буркан, но и в сърцето.
Кулинарният ми блог расте благодарение на вас – читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.
🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК
Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛
📋 Информация за рецептата:
📋 Необходими продукти за 6–7 бурканчета (по 314 мл):
- 2 кг добре узрели къпини
- 1.5 кг захар
- Сокът от 1 малък лимон
⏲ Време за приготвяне:
- Подготовка: 20 минути
- Готвене: 60–70 минути
- Общо време: около 1 час и 30 минути
🍯 Начин на приготвяне:
- Измий внимателно къпините и ги остави да се отцедят. Премахни всички листенца и дръжки.
- Постави ги в голяма тенджера и покрий със захарта. Остави ги да престоят цяла нощ в хладилника.
- На другия ден сложи тенджерата на умерен огън. Щом заври, намали температурата и вари, като разбъркваш. Премахвай пяната, която се образува. Колкото повече се премахне от тази пяна, толкова по бистро ще е сладкото.
- Около 10 минути преди да свалиш сладкото, добави лимоновия сок.
- Провери готовността, като капнеш малко върху студена чиния – ако капката не се разлива, значи е готово.
- Налей сладкото в предварително стерилизирани бурканчета и ги затвори плътно. Обърни ги с капачката надолу за 60 минути, след това ги върни обратно.
💡 Съвети:
- Използвай добре узрели, но не презрели къпини.
- Не прекалявай с варенето, за да не загубиш аромата на плодовете.
- Стерилизирай добре бурканчетата, за да се съхрани сладкото дълго време.
- Ако предпочиташ по-гладка текстура, пасирай част от плодовете.
📦 Съхранение:
Съхранявай на тъмно и хладно място. След отваряне – в хладилник до 2 седмици.
🍰 Поднеси с:
- Препечена филийка с масло
- Палачинки, гофрети или кифлички
- Чийзкейк или тарталети
- Кисело мляко или кремчета
Тази рецепта за домашно сладко от къпини ще ти донесе не само вкусно удоволствие, но и усещане за завръщане към корените. Подари си този ароматен спомен – заслужаваш го!
🔍Вижте и тази моя рецепта за вкусна домашна храна 👇
Готвим с усмивка и сърце!
📸 Последвайте ме в социалните мрежи: (линковете са в страничната лента)
💌 Свържете се с мен: siq.ribagina@gmail.com
Благодаря, че сте тук – в моята вкусна онлайн кухня! 💛