вторник, 24 юни 2025 г.

Сладко от къпини – ароматен спомен в буркан


Домашно сладко от къпини в бурканчета обърнати за стерилизация


Всяка лъжица от това сладко от къпини носи със себе си спомен – за ръце, оцветени в тъмнолилаво, за тихи летни следобеди, прекарани в беритба, и за уханието на врящ плод в стара тенджера на бабината печка.
Домашното сладко не е просто рецепта – то е усещане, традиция, любов. Когато в ръцете ти има килограм узрели къпини, имаш и възможност да създадеш нещо трайно – не само в буркан, но и в сърцето.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

📋 Необходими продукти за 6–7 бурканчета (по 314 мл):

  • 2 кг добре узрели къпини
  • 1.5 кг захар
  • Сокът от 1 малък лимон

⏲ Време за приготвяне:

  • Подготовка: 20 минути
  • Готвене: 60–70 минути
  • Общо време: около 1 час и 30 минути

🍯 Начин на приготвяне:

  1. Измий внимателно къпините и ги остави да се отцедят. Премахни всички листенца и дръжки.
  2. Постави ги в голяма тенджера и покрий със захарта. Остави ги да престоят цяла нощ в хладилника.
  3. На другия ден сложи тенджерата на умерен огън. Щом заври, намали температурата и вари, като разбъркваш. Премахвай пяната, която се образува. Колкото повече се премахне от тази пяна, толкова по бистро ще е сладкото.
  4. Около 10 минути преди да свалиш сладкото, добави лимоновия сок.
  5. Провери готовността, като капнеш малко върху студена чиния – ако капката не се разлива, значи е готово.
  6. Налей сладкото в предварително стерилизирани бурканчета и ги затвори плътно. Обърни ги с капачката надолу за 60 минути, след това ги върни обратно.

💡 Съвети:

  • Използвай добре узрели, но не презрели къпини.
  • Не прекалявай с варенето, за да не загубиш аромата на плодовете.
  • Стерилизирай добре бурканчетата, за да се съхрани сладкото дълго време.
  • Ако предпочиташ по-гладка текстура, пасирай част от плодовете.

📦 Съхранение:

Съхранявай на тъмно и хладно място. След отваряне – в хладилник до 2 седмици.

🍰 Поднеси с:

  • Препечена филийка с масло
  • Палачинки, гофрети или кифлички
  • Чийзкейк или тарталети
  • Кисело мляко или кремчета


Тази рецепта за домашно сладко от къпини ще ти донесе не само вкусно удоволствие, но и усещане за завръщане към корените. Подари си този ароматен спомен – заслужаваш го!

🔍Вижте и тази моя рецепта за вкусна домашна храна 👇





Готвим с усмивка и сърце!

📺 Видео рецепти в YouTube: Абонирайте се тук
📸 Последвайте ме в социалните мрежи: (линковете са в страничната лента)
💌 Свържете се с мен: siq.ribagina@gmail.com
Благодаря, че сте тук – в моята вкусна онлайн кухня! 💛