сряда, 4 декември 2024 г.

Постна содена питка с паричка за Бъдни вечер - с Видео

 

Постна содена питка с паричка за Бъдни вечер

Традицията повелява обредният хляб за Бъдни вечер да бъде постна содена питка. Всяка домакиня има своя рецепта за питката, която приготвя за празника, някои ползват мая, но питката със сода си е класика. Днес искам да ви покажа моята рецепта, която от поколения се ползва в семейството и винаги резултата е перфектен! Питката се получава много мека и ефирна, и ако си мислите че содения хляб не е вкусен, опитайте този, а и за да добиете представа по - долу може да видите видео към рецептата! 

Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!

Продукти:
брашно - 500 г + 100 г за доомесване
олио - 5 с.л.
сол - 1 ч.л.
оцет - 1 с.л.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
бакпулвер - 1 ч.л.
захар - 1 ч.л.
газирана вода - 300 мл.

Как приготвям питката може да видите във видеото тук 👇👇👇

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в дълбока купа, направете кладенче и сипете олиото, захарта, сол и бакпулер.
В малка купичка загасете содата в оцета, разбъркайте и сипете при брашното. Започнете да месите като добавяте малко от газираната вода. Месете докато съставките се споят на топка. Ако е необходимо добавете още малко брашно.
Поръсете плота или масата с брашно, извадете тестената топка и започнете енергично да месите до получаване на меко, еластично тесто, което да не лепне. При мен отне около 10 мин.
Оставете готовото тесто в купа покрито с кърпа да си почине за 15мин.
Вземете тава с диаметър не по голям от 24см. и сложете на дъното и хартия за печене.
Вземете монета/ стотинка/ и я увийте в хартия за печене. Пъхнете я произволно някъде в тестото.
Сложете тестото в тавата и с ръка внимателно го разпределете по дъното.
Намажете го с малко олио и с вилица набодете произволно на места отгоре. Може с брашно или малко тесто да оформите кръст или други обредни елементи върху вашата питка.
Печете за около 40 мин на 180C 
Извадете и оставете да се охлади.
Ако обичате коричката да е мека може да я напръскате леко с вода и да покриете с кърпа. Ние я харесваме с хрупкава коричка и пропускам тази стъпка.


Да ви е вкусно!

Може да видите и рецептата ми за страхотни Постни зелеви сарми с праз лук и за разкошно апетитна Постна боб чорба, а в секцията с ПОСТНИ РЕЦЕПТИ със сигурност ще си харесате идея за празника 💖

Весели празници, мили приятели! Бъдете здрави и благословени!







Содена питка с паричка