събота, 14 юни 2025 г.

Най-вкусните домашни палачинки – класика за семейна закуска

Домашно приготвени палачинки, поднесени с масло и сладко от боровинки – идеална закуска за цялото семейство.

Има нещо вълшебно в аромата на прясно изпечени палачинки, който изпълва кухнята сутрин. Те събуждат апетита и събират всички около масата с усмивка. Тази рецепта е семейна класика – толкова лесна, че всеки може да я направи, и толкова вкусна, че ще искате да я приготвяте отново и отново.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

⏱ Време за приготвяне:

Време за подготовка: 10 мин
Време за готвене: 25 мин
Порции: около 15 палачинки

📝 Необходими продукти

  • 4 яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • 500 мл вода
  • 1 щипка сол
  • 1 с.л. захар
  • Около 3 ч.ч. брашно (пресято)
  • 1 к.л. бакпулвер
  • 50 г разтопено масло

За сервиране:
Масло и сладко от боровинки (или друго по избор)

👩‍🍳 Начин на приготвяне

  1. Разбийте яйцата със захарта в голяма купа до получаване на хомогенна смес.
  2. Добавете разтопеното масло, солта и бакпулвера. Разбъркайте.
  3. Затоплете млякото и водата до хладко и ги прибавете към яйчената смес. Разбъркайте отново.
  4. Постепенно добавяйте пресятото брашно, като бъркате постоянно, за да не се получат бучки.
  5. Сместа трябва да е малко по-рядка от боза. Ако е нужно – коригирайте с още мъничко брашно или течност.
  6. Оставете тестото да почине за около 10 минути.
  7. Загрейте незалепващ тиган и започнете да пържите палачинките от двете страни до златисто.
  8. Няма нужда да мажете тигана – маслото в сместа е достатъчно.
  9. Намажете готовите палачинки с масло и сладко и сервирайте топли.

💡 Съвети от кухнята за перфектни палачинки:

  • За още по-пухкави палачинки – разбийте белтъците отделно и ги добавете накрая към сместа.
  • Съхранявайте останалите палачинки в хладилник и затопляйте преди сервиране.
  • Опитайте с различни пълнежи – сладко, шоколад, мед, сирене или дори крем сирене и шунка за солена версия.

🍲 Вижте и тази моя рецепта за вкусна домашна храна:


Тези палачинки са не просто закуска – те са уют, традиция и вкусно преживяване. Лесни, бързи и подходящи за всеки ден от седмицата. Опитайте и споделете с близките си!









Готвим с усмивка и сърце!

📺 Видео рецепти в YouTube: Абонирайте се тук
📸 Последвайте ме в социалните мрежи: (линковете са в страничната лента)
💌 Свържете се с мен: siq.ribagina@gmail.com
Благодаря, че сте тук – в моята вкусна онлайн кухня! 💛