Уникалното пиле с тиквички "Абуелос"
Ако обичате тиквички и търсите нов и интересен начин от
стандартното им приготвяне Ви съветвам да опитате тази вкусотия!
Продукти:
пилешко месо - 3 бр. бутчета или гърди
масло - 50 г краве
олио - 2 с.л.
чесън - на прах
червен пипер - пушен
черен пипер
сол
чесън - 1 скилидка
кайенски пипер
брашно - 2 с.л.
прясно мляко - 1.5 ч.ч.
тиквички - 3 бр.(около 300г)
лук - 1 глава, кромид
Начин на приготвяне:
Измийте месото, ако използвате пилешки
гърди, ги нарежете на половина, аз използвах бутчета и ги разполових
на две.
В купа сложете месото и
поръсете на вкус с черен пипер, кайенски и пушен червен пипер, посолете и
сложете малко чесън на прах. Овкусете месото, като с ръце разбъркате и втриете подправките
в месото.
В тиган сложете половината масло и една лъжица олио.
Загрейте на котлона и
сложете месото да се запържи до златисто. При готовност махнете от тигана и
сложете останалото масло и лъжица олио.
Нарежете лука на дребно и го запържете в мазнината.
Измийте и подсушете
тиквичките, разполовете ги и нарежете на еднакви тънички парчета. Сложете ги
при лука и запържете и тях.
Тиквичките се пържат за кратко, да останат леко хрупкави, аз обаче ги
предпочитам златисти, затова запържих до златисто.
Добавете парчетата месо и
сложете брашното.
Разбъркайте и внимателно налейте от топлото мляко, като бъркате непрекъснато до
получаване на плътен сос.
Сипвайте мляко до желаната гъстота.
От брашното ще
започне да се сгъстява, затова количеството на млякото е ориентировъчно.
Нарежете скилидка чесън на ситно и я добавете.
Оставете за още няколко минути,
поръсете с малко черен пипер и лют пипер на люспи за разкош.
Махнете от котлона и поръсете с копър по желание.
Пилето е подходящо да се
поднесе с гарнитура от картофи или ориз.
Бележки: Рецептата е
адаптирана от блога на Люси Евтимова.
Пилето е разкошно на вкус,
горещо ви го препоръчвам. В зависимост от месото, което ще ползвате, времето за
пърженето му ще е повече или по-малко. Филето се сготвя по-бързо, на бутчетата
им трябва повече време.