Моята супа топчета
Подукти: за 6-8 порции
кайма – 400 г телешко и свинско
лук - 1 малка глава кромид
чубрица - 1 щипка
ориз - 1 к.ч
картофи - 1 бр. голям
моркови - 1 бр.
чушки - 1 бр. червена
магданоз
олио - 3 с.л.
лимони
черен пипер - на вкус
сол
бульон - 1 кубче зеленчуков
лют пипер - по желание
фиде - 1 шепа
за застройката
жълтъци - 1 бр.
оцет - 1 к.л
кисело мляко - 200 г
сол
Начин на приготвяне:
Сложете вода в тенджера и поставете на котлона да заври. Омесете
каймата с чубрица, черен пипер, накълцан на ситно кромид или пресен лук и шепа
измит ориз. Оформете с ръка малки топчета и ги сложете в чиния.
Почистете зеленчуците и нарежете на дребно. Като заври водата,
разтворете бульончето в нея и сложете олио, картофите, чушката и моркова,
разбъркайте, оставете да кипне отново и пуснете внимателно топчетата едно по
едно.
Намалете котлона на средна температура и варете до готовност на
зеленчуците и каймата, като периодично разбърквайте и отстранявайте
образувалата се пяна по повърхността на супата.
През това време направете застройката като разбиете жълтъка с киселото
мляко, оцет и сол. Десетина минути преди готовност на супата, добавете една
шепа фиде, черен пипер и сол на вкус и разбъркайте.
Накрая добавете застройката, като предварително темперирайте, за да не
се пресече. За целта към приготвената застройка сипете на тънка струйка от
бульона на супата, като бъркате непрекъснато и енергично.
Добавете няколко черпака от течността докато температурите на двете
смеси се изравнят и чак след това изсипете внимателно застройката в тенджерата,
разбъркайте, поръсете с нарязан магданоз и махнете от котлона.
При поднасяне сложете резен лимон и поръсете с лют пипер по желание.