Супер вкусна туршия приготвих днес. Традиционно мезе или салата към хубава домашна ракия, туршията присъства на почти всяка българска трапеза през зимата. Тази рецепта е супер сполучлива, за нула време става готова за хапване, още на следващия ден може да се консумира, но най вкусна става след 3 до 5 дни. Съхранявам в големи буркани в хладилника, тази доза ми стига за два буркана от 2 литра, вие ако имате мазе или студено място, където да я складирате може да я направите в бидонче. Туршията е наистина много вкусна, ако обичате да ви е по сладка може да увеличите малко количеството на захарта, ние я обичаме кисела и се получи идеално. Маринатата която се получава може да ви се стори малко, но е напълно достатъчно. Зеленчуците се оставят захлупени и в продължение на 24 часа перидично се разбъркват, те омекват, пускат си соковете и ще видите че ще ви бъде достатъчна. Вода в маринатата не се слага, оцета, солта и олиото действат като консервант, ако сложите вода ще трябва да стерилизирате за капачката. Опитайте, няма да съжалявате!
Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!
Продукти:
зеле - 1кг /чисто тегло, без кочан/
моркови - 500 г
зелени домати - 500 г
карфиол - 500 г
корнишони - 500 г
камби - 500 г
чесън - 5 скилидки
целина листа - 1 връзка
за марината:
оцет - 600 мл
сол - 5 с.л
захар - 3 с.л
олио - 300 мл
черен пипер - 10 зърна
дафинов лист - 2бр
Как приготвям туршията вижте във видеото 👇👇👇
Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци се почистват, измиват и нарязват. Ако ще правите туршията в буркани нарежете на по дребно, ако ще е в бидонче може и по едро.
В тенджера сложете всички съставки за маринатата, поставете на котлона и кипнете, щом заври махнете от котлона.
В голям съд сложете зеленчуците, разбъркайте и изсипете горещата марината. Разбъркайте добре отново и захлупете с капак. Оставете за 24 часа на студено, като перодично разбърквате зеленчуците.
Накрая сложете в буркани, долейте от маринатата догоре в бурканите и затворете.
Съхранявайте в хладилник или мазе.
Туршията е готова за консумация само след няколко дни.
Да ви е вкусно!