Банички с крем и тиква
Тези банички с тиква и крем са толкова вкусни, меки и
сочни, че само като си припомня вкусът им отново ми се дояждат. Крема е на
тънък пласт, така че да им придаде лека влажност, сладост и нежна мекота.
Продукти:
Тиква – 700 г
Кори за баница – 400 г
Захар – 150 г
Канела – 1 с.л
Масло – 100 г
Стафиди – 120 г тъмни
За крема:
Прясно мляко – 600 мл
Яйца – 1 бр
Нишесте ванилия
– 2 с.л с връх
Захар – 3 с.л
Масло – 1 с.л
За намазване:
Жълтък-1 бр
Олио – 1 с.л
За поръсване:
Пудра захар – 30 г
Начин на приготвяне:
В тенджерка сложете 400 мл от млякото и захарта. С
останалото мляко разбийте яйцето и нишестето. Щом млякото заври на тънка струя
при непрекъснато бъркане изсипете яйчената смес. Бъркайте до сгъстяване и
получаване на крем. Махнете от котлона и сложете маслото, Разбъркайте и
оставете да се разтопи. Оставете на хладно да се охлади.
За баничките:
Почистете тиквата и я настържете. Маслото разтопете.
Смесете захарта с канелата в чиния. Стафидите накиснете с малко вода да
омекнат. След това отцедете.
Вземете две кори, намажете едната с масло, покрийте с
втората, а върху нея сипете няколко лъжици от крема и го разнесете по цялата
кора.
Вземете част от тиквата, поръсете върху крема, ръснете
лъжица, две от канелената захар и сложете няколко изцедени стафиди. От дългата
част на кората навийте на руло, след това внимателно навийте на охлюв. Възможо
е на места да се разкъса, не е фатално. Сложете баничката в плоска голяма тава,
постлана с хартия за печене.
По същия начин процедирайте с останалите кори докато
ви свършат продуктите. При мен излязоха 8 бр банички.
Загрейте фурната на 170 градуса, намажете баничките с
разбит жълтък смесен с лъжица олио и сложете да се печат.
Наблюдавайте баничките, печете за около час, като
последните минути може да намалите на 160 градуса. Възможно е малко от крема да
изтече в тавата, при мен се случи, защото имах на места напукани банички. Не е
фатално, не се притеснявайте.
Тиквата се сготвя перфектно, а крема придава мекота и
много сочност на баничките.
Извадете и охладете върху решетка. Поръсете с пудра
захар и поднесете.