Днес искам да ви дам идея за великолепен десерт. Каквито и похвални думи да напиша за него ще са
малко. Рецептата видях в една от кулинарните групи публикувана от АлбенаТодорова по рецепта на Морена и реших да опитам. Продуктите са достъпни, не
изисква усилия и кой знае какви финанси, а се получава един уникален разкош. Този
сладкиш или по точно бисквитена торта е невероятно вкусна. Изумих се колко
приятен вкус има. Докато я сглобявах, не бях очарована от резултата, но когато
опитах останах удивена, уникално вкусна! Решена съм следващия път да опитам и с други плодове като круша, дюли или тиква :)
Горещо ви препоръчвам да опитате! J
Продукти: за 4ри порции
Бисквити – 3 пакета Роден край масло
Сметана – 400 г заквасена
Захар – 1 ч.ч
Ванилия – 1 бр
Ябълки – 1 кг сладки
Вода – 1 ч.ч
Начин на приготвяне:
Почистете, обелете и нарежете ябълките на дребни
кубчета с приблизително еднакъв размер.
Сложете водата
в тенджера, поставете ябълките, захарта и ванилията и кипнете. Варете до
омекване на ябълките, при мен за 15мин бяха готови.
Махнете от котлона и сипете сметаната в горещата смес,
разбъркайте.
Сместа видимо няма да изглежда добре, ще бъде с
блудкав вид, но не се притеснявйте. Мислех че ще се пресече, но учудващо не се
пресече, просто имаше странен вид.
Вземете квадратна или кръгла тавичка с малки размери –
около 20-24 см
На дъното сложете ред бисквити, запълнете празните
фуги с парченца от бисквитите така че цялото дъно да е покрито.
Сипете част от получената гореща ябълкова смес, покрийте
хубаво и наредете следващ ред бисквити. Така процедирайте до изчерпване на
продуктите.
Накрая завършвате с пласт от ябълковата смес, охладете
на стайна температура и след това приберете в хладилник.
Украсете по желание с шоколад или ядки.
За най-добър вкус оставете за цяло денонощие да
стегне.