Моя приятелка дойде вкъщи да пием кафе, заговорихме се
за сладкиши и тя спомена, че не е опитвала Брауни, аз пък и споделих, че никога
не съм опитвала да го приготвя. С прекрасно настроение и голям хъс решихме, че
трябва да опитам да го направя и съответно тя трябва да го опита на вкус.
Прегледахме няколко рецепти в youtube и се захванах. Общо взето продуктите във
всяка една разгледана рецепта бяха еднакви, с малки различия в грамажите. Забърках го набързо и го сложих да се пече, а
ние продължихме да разискваме други кулинарни теми. Сладкиша се опече идеално,
но някак ми изглеждаше безличен. Много ми се искаше да го залея с шоколад, да
му дам малко ’’живот’’ както се казва, но шоколада вече го използвах в
рецептата. Ясно беше, че до магазина
няма да хукна, но пък отворих шкафа и извадих бурканче със сладко. Еми ..няма
да е „баш” Брауни, ще го намажа със сладкото. Следваха задължителните
аматьорски снимки и дойде ред на дегустацията. Трябва да ви кажа, че се топеше
в устата. Супер сладък, с леко влажна структура и най-важното е че приятелката
ми много го хареса. Брауни или не, сладкиша стана великолепен, хапнахме си го с
кеф J
Продукти:
- черен шоколад - 200 г
- масло - 150 г меко
- яйца - 3 бр.
- захар - 150 г
- брашно – 90 – 100 г
- какао - 2 с.л.
- сол - 1 щипка
- сладко - 150 г боровинки
- кокосови стърготини - по желание
Начин на приготвяне:
Разтопете шоколада на водна баня, когато се стопи
добавете маслото нарязано на парчета и разбъркайте до стопяването му. Когато се
получи еднородна шоколадова смес махнете от котлона и оставете да се охлади.
Разделете жълтъците от белтъците на яйцата.
Жълтъците разбийте със захарта до кремава смес, сложете пресято брашно, сол, какаото и разбъркайте със шпатула. Добавете шоколада и разбъркайте до хомогенна смес.
Разбийте белтъците в суха и чиста купа до получаване на гъст белтъчен сняг.
Съединете двете смеси като внимателно сипвате при жълтъчната смес по малко от белтъците и разбърквате леко от вътре навън.Така процедирате до поемането на белтъчната смес.
Намажете не много голяма за предпочитане правоъгълна тавичка с масло (аз ползвах кръгла форма за торта), изсипете готовата смес и печете в загрята фурна на 170 градуса за 25 мин. Вътрешността на сладкиша ще остане леко влажна, но не трябва да бъде клисав или прекалено изсушен.
Оставете да се охлади и намажете отгоре по избор със сладко (аз ползвах любимото ми – с боровинки) или шоколад и поръсете с кокосови стърготини.
Жълтъците разбийте със захарта до кремава смес, сложете пресято брашно, сол, какаото и разбъркайте със шпатула. Добавете шоколада и разбъркайте до хомогенна смес.
Разбийте белтъците в суха и чиста купа до получаване на гъст белтъчен сняг.
Съединете двете смеси като внимателно сипвате при жълтъчната смес по малко от белтъците и разбърквате леко от вътре навън.Така процедирате до поемането на белтъчната смес.
Намажете не много голяма за предпочитане правоъгълна тавичка с масло (аз ползвах кръгла форма за торта), изсипете готовата смес и печете в загрята фурна на 170 градуса за 25 мин. Вътрешността на сладкиша ще остане леко влажна, но не трябва да бъде клисав или прекалено изсушен.
Оставете да се охлади и намажете отгоре по избор със сладко (аз ползвах любимото ми – с боровинки) или шоколад и поръсете с кокосови стърготини.
Нарежете на квадрати и сервирайте с много любов.