Великденски козунак с локум и стафиди
За направата на перфектен козунак, пухкав като памук,
с гладки теглещи се конци ви е нужно много старание, желание и любов. Предлагам
ви поредната рецепта за това сладко тестено изделие и ви приканвам, хора, моля
ви, опитайте да си ги приготвите у дома. Няма значение коя рецепта ще изберете,
в нета има разкошни изпитани рецепти за перфектни козунаци, просто се доверете
на една и опитайте. Няма нищо по хубаво от това да си направите сами домашен
козунак. Уханието което се носи из цялата къша на прясно изпечен козунак е
уникално, вкусът е несравним с купешките, а задоволството от постигнатите резултати
е голямо. Доставете си това удоволствие и ви гарантирам че няма да съжалявате.
Весели празници!
Продукти:
Яйца – 6бр
Брашно – 1,200 г
Захар – 220 г
Мая – 42 г прясна
Прясно мляко – 380 мл
Масло – 100 г разтопено
Олио – 100 мл
Сол – 1 щипка
Ванилия – 2 прахчета
Ром – 30 мл
Стафиди – 100 г тъмни
Локум –
150 - 200 г
Захар – за поръсване
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура,
това е изключително важно!
Отделете
200мл от млякото, а останалото затоплете до телесна температура и разтворете в него маята с 1 с,л захар и оставете да
шупне. В отделеното мляко разтворете захарта и разбийте яйцата, като отделите един жълтък за намазване.
Накиснете стафидите в малко ром, за да омекнат.
Пресейте 1кг от брашното два пъти, направете кладенче
и сложете в него щипка сол, ванилията и разтопеното масло.
Прибавете яйчено-млечната смес и започнете да
замесвате тесто, като постепенно добавяте и от млякото с маята.
Месете до поемане на всички продукти и получаване на тестена топка.
Вземете от останалите 200 г брашно и поръсете върху масата или кухненския плот.
Сложете топката тесто и месете енергично, като междувременно мажете ръцете си с
олио. Целта е да вкарате олиото в тестото, разтегляйте с ръце и месете около
15-20 мин до пълното усвояване на мазнината. Трябва да ви се получи меко,
еластично и гладко тесто.
Месенето е яко, но козунаците изискват тази
процедура..
Сложете готовото тесто в подмазана с олио дълбока купа
или тенджера, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втаса.
Втасването отнема около 2часа, зависи от топлината в помещението. Може да го
сложите и в загрята изключена фурна, но аз не съм почитателка на тази
процедура, Тестото трябва да е поне удвоило обема си. След като втаса извадете
го, изкарайте въздуха като го натиснете леко и разделете на 8 еднакви по
големина тестени топчета. От това тесто ще направите два големи козунака.
Готовите топчета оформете на дълги ленти, поръсете с
нарязан на парченца локум и изцедените стафиди и оформете фитили. Оплетете 4 бр
от фитилите и оформете козунака. По същия начин направете и другия козунак.
Прехвърлете козунаците внимателно във форми покрити с хартия за печене,
покрийте отново с домакинско фолио и оставете да втасат за още 1час.
Разбийте отделения жълтък и намажете с него
козунаците. Поръсете с кристална захар, може да я навлажните леко, така няма да
се разтопи и изгори.
Сложете козунаците да се пекат във фурна с вентилатор
на 170 градуса за около 40-50мин.
Наблюдавайте ги по време на печенето, ако почнат да
прегарят отгоре, покрийте ги с алуминиево фолио.
Извадете готовите козунаци, махнете хартията за печене
и поставете върху метална скара да се охладят.
Още от моите козунаци може да видите ТУК
Козунак с подробна рецепта и указания може да видите ТУК
Светли и весели празници ви желая!