понеделник, 28 май 2018 г.

Сладкиш "Черешова кралица"





Необходими продукти:

  • брашно - 3 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • топла вода - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • какао - 2 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • коняк - 1 с.л.
  • бакпулвер - 15 г
  • череши - 200 г
  • пудра захар - за поръсване

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете черешите от костилките и дръжките. Сложете ги върху плътна домакинска хартия и оставете за малко настрана.

Разбийте яйцата със захарта до кремообразна смес.

При непрекъснато бъркане с миксер добавете на тънка струйка олиото, след което сипете и горещата вода.

Пресейте какаото, брашното, ванилията и бакпулвера в отделна купа.

Започнете да сипвате към течната смес сухите съставки, като обаче разбърквате енергично с дървена лъжица или шпатула.

Ароматизирайте с лъжица коняк, ако го приготвяте и за деца, използвайте есенция.

Бъркайте сместа до получаване на гладко и хомогенно кексово тесто.

Намажете тавичка с малко олио, поръсете с брашно и изтръскайте излишното, след което сипете готовата смес в нея.

Отгоре в сместа сложете черешките с разстояние една от друга, като само ги пускате, без да натискате и бъркате. Така те ще се задържат на повърхността и няма да паднат на дъното на сладкиша.

Сложете тавата във фурна на 170 градуса за около 40 мин до суха клечка.

Извадете тавата, оставете да се охлади сладкишът. Накрая поръсете с пудра захар.