Необходими продукти:
- брашно - 3 ч.ч.
- захар - 2 ч.ч.
- олио - 1/2 ч.ч.
- топла вода - 1 ч.ч.
- яйца - 3 бр.
- какао - 2 с.л.
- ванилия - 1 пакетче
- коняк - 1 с.л.
- бакпулвер - 15 г
- череши - 200 г
- пудра захар - за поръсване
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете черешите от костилките
и дръжките. Сложете ги върху плътна домакинска хартия и оставете за малко настрана.
Разбийте яйцата със захарта до кремообразна смес.
При непрекъснато бъркане с миксер добавете на тънка струйка олиото, след което сипете и горещата вода.
Пресейте какаото, брашното, ванилията и бакпулвера в отделна купа.
Започнете да сипвате към течната смес сухите съставки, като обаче разбърквате енергично с дървена лъжица или шпатула.
Ароматизирайте с лъжица коняк, ако го приготвяте и за деца, използвайте есенция.
Бъркайте сместа до получаване на гладко и хомогенно кексово тесто.
Намажете тавичка с малко олио, поръсете с брашно и изтръскайте излишното, след което сипете готовата смес в нея.
Отгоре в сместа сложете черешките с разстояние една от друга, като само ги пускате, без да натискате и бъркате. Така те ще се задържат на повърхността и няма да паднат на дъното на сладкиша.
Сложете тавата във фурна на 170 градуса за около 40 мин до суха клечка.
Извадете тавата, оставете да се охлади сладкишът. Накрая поръсете с пудра захар.
Разбийте яйцата със захарта до кремообразна смес.
При непрекъснато бъркане с миксер добавете на тънка струйка олиото, след което сипете и горещата вода.
Пресейте какаото, брашното, ванилията и бакпулвера в отделна купа.
Започнете да сипвате към течната смес сухите съставки, като обаче разбърквате енергично с дървена лъжица или шпатула.
Ароматизирайте с лъжица коняк, ако го приготвяте и за деца, използвайте есенция.
Бъркайте сместа до получаване на гладко и хомогенно кексово тесто.
Намажете тавичка с малко олио, поръсете с брашно и изтръскайте излишното, след което сипете готовата смес в нея.
Отгоре в сместа сложете черешките с разстояние една от друга, като само ги пускате, без да натискате и бъркате. Така те ще се задържат на повърхността и няма да паднат на дъното на сладкиша.
Сложете тавата във фурна на 170 градуса за около 40 мин до суха клечка.
Извадете тавата, оставете да се охлади сладкишът. Накрая поръсете с пудра захар.