Тази рецепта е мой вариант на парфето, което хапвахме
едно време в сладкарниците. Честно казано тогава не го обичах, спомням си че
като гледах как парчето в чинийката се тресе ми се струваше ужасно, но пък
какво ли ми е разбирала главата тогава. Мисля си че в ранните ми млади години
имаше доста храни, които не си и помислях да хапвам, а сега ги обожавам. Рецептата е сравнително лесна за изпълнение, блата не е на тестена основа, за по бързо предпочетох бисквити, а и нямах време да
пека. Далеч съм от класическата версия, основата за крема е от мляко, липсват
характерните сметана и яйца, експериментирах малко, но се получи чудесен, свеж
желиран десерт. Искам също да подчертая, че при мен се получиха няколко грешки,
едната от които е големината на формата. Препоръчвам ви да ползвате форма не
повече от 24см, така пластовете ще се разпределят по равномерно и визуално ще
имате по красиво и високо парче.
Необходими Съставки
- за
блата
- бисквити - 300 г чаени
- орехи- 50 г. смлени
- масло - 125 г краве, разтопено
- мед - 2 с.л.
- какао - 1 с.л.
- за
белия пласт
- заквасена сметана - 400 г
- кисело мляко - 400 г цедено
- пудра захар - 5 с.л.
- желатин - 20 г
- ванилия - 1 пакетче
- кокосови стърготини - 20 г
- за
ягодовия пласт
- вода - 200 мл
- ягоди - 800 г
- захар - 150 г
- желатин - 20 г
- за
украсата
- ягоди
- кокосови стърготини
Начин на приготвяне
Направете бисквитения блат, като натрошите бисквитите
или ги смелете в блендер.
Добавете маслото, мед, какао и орехови ядки. Ако ползвате какаови бисквити, пропуснете какаото.
Размесете всичко до получаване на тестена топка, ако ви се стори прекалено сухо, добавете няколко капки студена вода.
Вземете тортена форма с падащ ринг. Моята беше с диаметър 28 см, но се оказа голяма, затова препоръчвам да използвате с диаметър 24 см.
Разстелете полученото тесто като блат на дъното на формата и поставете в хладилник да стегне за 20 мин.
Направете млечната смес на парфето, като разбъркате цеденото мляко, сметаната, стърготините и захарта.
Желатина разтворете в малко студена вода и оставете да набъбне за 10 мин, след това го затоплете на водна баня или в микровълнова, колкото да се втечни, охладете и го сложете в млечната смес.
Разбъркайте всичко до гладка хомогенна смес.
Извадете формата от хладилника и сипете в нея приготвената млечна смес. Пригладете така, че основата да е равна и върнете в хладилника. Изчакайте поне 2 часа да се желира сместа.
През това време направете ягодовата смес, като сложите на котлона касерола или тенджерка и сипете водата в нея. Когато заври, поставете захарта, ванилията и нарязаните на дребно ягоди. Разбъркайте и варете до гъста смес.
Разтворете желатина за ягодите пак в студена вода, изчакайте да набъбне и го сложете в горещата смес. От топлината той ще се разтвори. Разбъркайте и махнете от котлона.
Оставете да се охлади. Извадете формата от хладилника, уверете се, че млечната смес се е желирала добре, на пипане трябва да стои плътна и при леко разтърсване трябва да се тресе като желе.
Ако е не е достатъчно стегната, я върнете обратно да стяга. В противен случай при изсипване на ягодовата смес, цялостта на белия блат ще се наруши, както стана на места при мен понеже избързах.
Сипете ягодовата смес върху бялата и отново изравнете. Сега вече сложете парфето да стяга поне за 6 часа в хладилник или за 2 часа във фризера.
Накрая украсете по желание с ягоди и стърготини кокос, махнете ринга внимателно, като преди това минете с нож около стените, за да я отлепите и нарежете на парчета.
Добавете маслото, мед, какао и орехови ядки. Ако ползвате какаови бисквити, пропуснете какаото.
Размесете всичко до получаване на тестена топка, ако ви се стори прекалено сухо, добавете няколко капки студена вода.
Вземете тортена форма с падащ ринг. Моята беше с диаметър 28 см, но се оказа голяма, затова препоръчвам да използвате с диаметър 24 см.
Разстелете полученото тесто като блат на дъното на формата и поставете в хладилник да стегне за 20 мин.
Направете млечната смес на парфето, като разбъркате цеденото мляко, сметаната, стърготините и захарта.
Желатина разтворете в малко студена вода и оставете да набъбне за 10 мин, след това го затоплете на водна баня или в микровълнова, колкото да се втечни, охладете и го сложете в млечната смес.
Разбъркайте всичко до гладка хомогенна смес.
Извадете формата от хладилника и сипете в нея приготвената млечна смес. Пригладете така, че основата да е равна и върнете в хладилника. Изчакайте поне 2 часа да се желира сместа.
През това време направете ягодовата смес, като сложите на котлона касерола или тенджерка и сипете водата в нея. Когато заври, поставете захарта, ванилията и нарязаните на дребно ягоди. Разбъркайте и варете до гъста смес.
Разтворете желатина за ягодите пак в студена вода, изчакайте да набъбне и го сложете в горещата смес. От топлината той ще се разтвори. Разбъркайте и махнете от котлона.
Оставете да се охлади. Извадете формата от хладилника, уверете се, че млечната смес се е желирала добре, на пипане трябва да стои плътна и при леко разтърсване трябва да се тресе като желе.
Ако е не е достатъчно стегната, я върнете обратно да стяга. В противен случай при изсипване на ягодовата смес, цялостта на белия блат ще се наруши, както стана на места при мен понеже избързах.
Сипете ягодовата смес върху бялата и отново изравнете. Сега вече сложете парфето да стяга поне за 6 часа в хладилник или за 2 часа във фризера.
Накрая украсете по желание с ягоди и стърготини кокос, махнете ринга внимателно, като преди това минете с нож около стените, за да я отлепите и нарежете на парчета.