Яхния с червен боб и кюфтенца
Абонирайте
се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където
може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни
условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните
мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на
блога. Сърдечно благодаря!
Продукти: за 5 порции- червен боб - 600 г консерва
- бульон - 300 мл зеленчуков
- магданоз - няколко стръка
Начин на приготвяне:
Омесете каймата като я сложите в купа и добавите черен
пипер, галета, нарязан на ситно лук, чубрица и кимион на вкус. Разбъркайте
всичко и оформете кръгли не много големи кюфтета.
Загрейте зехтина в дълбока тенджера и сложете в него кюфтетата да се запържат.
Пържете до приятен златисто-кафяв цвят, като ги обръщате периодично да се
сготвят от всички страни.
Почистете останалия лук и моркова и ги нарежете на дребно. Готовите кюфтета
извадете върху домакинска хартия да се отцедят от мазнината. В тенджерата със
същата мазнина сложете лука и моркова, запържете до омекване, добавете червения
пипер и доматеното пюре, разбъркайте и сипете доматите от консерва.
Посолете на вкус и сложете лъжичка захар да балансирате доматения вкус.
Оставете сместа да поври 5 минути и добавете бульона, разбъркайте сложете кюфтенцата
и разбъркайте. Сложете капака и оставете да къкри на средна температура за
около 20 минути.
Отворете консервата боб и отцедете от течността. Сложете го в яхнията,
разбъркайте и подправете с джоджен, черен пипер и сол ако е необходимо.
Оставете яхнията за още 10 минути да поври и махнете от котлона. При сервиране
поръсете със свеж пресен магданоз.