Домашни толумбички
Много се колебаех дали да споделя тази рецепта, защото снимките не се получиха
толкова изкушаващи, колкото бях искала, но ми остана един малък момент преди да
бъдат изядени и ги щракнах набързо. Толумбичките по тази рецепта приготвих преди години и останах изумена от вкуса. Наистина са уникални.. Бях гледала клипче в интернет как ги приготвят, как ги пържат и ми изглеждаше много лесно..ами не ми беше много лесно, още повече че нямах и уред за толумби и моите станаха леко безформени, но си заслужаваше. Сочни, плътни, изпълнени с вкус и аромат,
наистина са мноогоо сладки, опитайте!
Продукти: за 10 порции
вода - 2 ч.ч.
масло - 50 г
яйца - 4 бр.
брашно - 2 и 1/2 чаши
нишесте - 1 с.л.
грис - 3 с.л.
За сиропа
захар - 3 ч.ч.
вода - 2 ч.ч.
лимонов сок - от половин лимон
Начин на приготвяне:
Направете си сиропа по стандартния начин като поставите захарта и
водата в тенджерка, сложете я на котлона, изцедете сока на половин лимон,
настържете и малко от кората му и варете до сгъстяване и получаване на златист
захарен сироп.
Оставете на студено да се охлади
Сложете тенджера с водата на котлона, сложете щипка сол и маслото.
Изчакайте да заври и добавете цялото брашно, като го изсипете наведнъж и
бъркате енергично. Трябва да ви се получи парено тесто, гладко и без бучки.
Махнете тенджерата от котлона и оставете тестото да се охлади.
Преместете го в миксер, сложете бъркалката за тесто и добавете
нишестето и гриса.
Включете миксера и започнете да прибавяте яйцата едно по едно към
тестото, като всяко следващо слагате, когато тестото е поело изцяло предишното.
Като добавите всички яйца и тестото ви се е хомогенизирало, е вече
готово.
Тази смес прехвърлете в шприц или пош, а ако имате инструмент за
толумбички, използвайте него. На мен поша ми се скъса и не докарах добър вид,
но пък на вкус са невероятни.
Сложете повечко олио в тенджерка, за пържене на маслена баня и шприцовайте
директно в мазнината толумбички, като разрязвате тестото на желаната големина с
чиста домакинска ножица.
Запълнете дъното и оставете останалата смес за следващото пържене.
Включете сега котлона и загрейте на средна температура.
Никога не пържете толумбите в загрята мазнина, докато пуснете едната и
отрежете следващата-тя вече ще е изгоряла. Пържете толумбичките до златисто от
всички страни, обикновено те сами се обръщат, но и вие им помагайте.
Отцедете и сложете в студения захарен сироп. Така направете всички до
изразходване на тестото.
Оставете ги в сиропа за няколко часа да се сиропират.