петък, 8 ноември 2019 г.

Лесен шарен кекс




Лесен шарен кекс


Продукти: за 10 порции

брашно - 150 г
какао - 3 с.л.
ванилия - 1 бр.
бакпулвер - 1 бр.
вода - 50 мл гореща
олио - 50 мл
захар - 140 г
яйца - 5 бр.
За поръсване между смесите:
какао - 1 с.л.
За намазване:
масло

Начин на приготвяне:

Разделете жълтъците от белтъците на яйцата. Белтъците разбийте в купа на сняг с половината захар. 
Жълтъците разбийте в друга купа с останалата захар, добавете олиото и ванилия.
Брашното и бакпулвера пресейте и добавете към сместа с жълтъците като редувате с горещата вода при непрекъснато бъркане. Разделете получената смес в две купи.
В едната добавете какаото и разбъркайте. 
В другата добавете разбитите белтъци и разбъркайте леко и внимателно само в една посока с помощта на дървена шпатула.
Намажете форма за кекс с масло и поръсете с брашно, изсипете жълтата смес, отгоре поръсете с малко какао и сложете кафявата смес.
Препоръчвам да ползвате по голяма дълбока форма за кекс, защото при изпичане кекса се надига и има опасност да излезе от формата.
Печете на 170 градуса 40-50 минути до суха клечка. 
Накрая извадете от формата и по желание поръсете с пудра захар.


Парчета шарен кекс