четвъртък, 20 януари 2022 г.

Телешко варено

 

Телешко варено

 Ако Ви харесват рецептите може да ме подкрепите като посетите YouTube канала ми, в който качвам видеа с нови предложения тук :)

Продукти: за 6 порции

Телешки джолан – около 700 г

Моркови – 2 бр

Картофи – 3 бр

Целина – 50 г

Лук кромид – 2 глави малки/ 1 голяма

Бахар – 3 зърна

Черен пипер – 6 зърна

Сол – 1 щипка морска

Магданоз – ½ връзка

Целина стебла/селъри/ - 1 бр

Черен пипер млян – 1 к.л

Дафинов лист – 1 бр

Домати  - 3 с.л млени или на кубчета

Начин на приготвяне:

Подготвяме си зеленчуците като белим морковите, картофите, лука и целината. Нарязваме ги на по едри парчета, отделяме ги настрани, като е добре картофите да поставим в съд със студена вода за да не потъмнеят, а и така ще се отмие част от нищестето и бульона впоследствие ще стане по бистър.

Обелките от зеленчуците ще ги ползваме за бульона.

 Крайчетата на целината, обелките на морковите, дръжките на магданоза и „дупетата“  на лука слагаме в тенджера заедно с месото, щипка морска сол, зърната пипер и бахар, наливаме около 2литра студена вода и слагаме на котлона . Когато водата кипне котлона се намалява и се оставя да ври на средна степен, като се внимава  - водата трябва да покрива месото, ако се налага се долива още. Междувременно се отпенва образувалата се пяна.

След около час и половина вадим месото, а бульона прецеждаме.

Връщаме прецедения бульон в тенджерата, добавяме месото нарязано на парчета, кокала може да премахнете или да сложите и него, по ваш избор, слагаме нарязаните зеленчуци и доматите, доливаме още малко вода, така че да покрие продуктите, подправяме с дафинов лист, черен пипер млян, малко сол ако е необходимо и оставяме да къкри отново до омекване на зеленчуците. В края на готвенето поръсваме със свеж магданоз и сервираме.

Бележки: Рецептата приготвих по клип от you tube канала на „Готвене за начинаещи“ като съм се придържала към класическия вариант с поднасяне на вареното с едро нарязани зеленчуци и добавка на малко домати.