Здравейте, кулинари! С наближаването на празниците идват и фантастичните предложения за празничната трапеза. Тази рецепта е подходяща за всеки специален повод, стига да можем да си го позволим. На Великден и Гергьовден традиционно купуваме и приготвям агнешко, но този път ме зарадваха с още по голяма вкусотия - парче домашно ярешко. Не съм вярвала, че може да бъде толкова вкусно! Крехко, сочно, месото падаше от кокала, ароматно, прясно, ейй казвам ви омирисах целия квартал на печено😀. Толкова е вкусно, че като почнах да ям неисках да свършва. Сега ми останаха само спомените...
Препоръчвам ви да опитате, ако все пак решите да се доверите на тази рецепта може също толкова успешно да замените месото и с агнешко, със сигурност пак ще бъде вкусно! За още чудесни идеи за празника вижте другите ми рецепти за агнешко като натиснете ТУК
Ако рецептите ми ви допадат, може да видите канала ми в YouTube НАТИСНИ ТУК където споделям интересни видео рецепти, подходящи за готвене в домашни условия. Абонирайте се за канала и натиснете камбанката, за да не изпускате нови рецепти. Благодаря Ви!
Продукти:
ярешко месо - 1.5 - 2,5 кг или агнешко
девесил - 1 к.л.
босилек - 1 к.л.
доматено пюре - 3 с.л.
лимони - 2 бр.
бяло вино - 1 ч.ч.
салвия - 1 к.л. сушена
мащерка - 1 к.л.
риган - 1 к.л.
универсална подправка - 1 к.л. пикантина
черен пипер - 1 к.л. млян
червен пипер - 1 с.л.
зехтин - 30 мл
чесън - 5 скилидки
Приготвяне:
Сложете подправките в купа, сипете зехтина и разбъркайте.
С получената смес намажете хубаво месото от всички страни като го втриете в него.
Преместете месото в тавата, сложете скилидките чесън, размийте пюрето във виното и го сипете, изстискайте и сока на двата лимона.
Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете във фурна, загрята на 170 градуса за 2 - 3 часа, след което махнете фолиото и дозапечете още 30 мин до приятен загар на месото.
Поднесете с ориз, агнешка дроб сърма или картофи.
Да ви е вкусно!
Ако все още не сте си избрали рецепта за козунак вижте моите прекрасни предложения ТУК